Manfred van den Bosch, Mark Cornellise, 0172SPORT

Manfred van den Bosch nieuwe trainer sv Nieuwkoop: ‘Ik heb hier leren lopen’

Nieuwkoop | Donderdagavond kwam sv Nieuwkoop met het bericht naar buiten dat het in de persoon van Manfred van den Bosch een nieuwe trainer heeft gevonden voor komend seizoen. De huidige oefenmeester van Altior zal – na zijn aangekondigde vertrek – dus terugkeren naar de club waar het voor hem allemaal begon. De clichés kunnen uit de kast…

Een droom die uitkomt, een jongensboek, thuiskomen, de cirkel is rond, zijn zomaar wat clichés die de revue passeren. De geboren Nieuwkoper vindt het mooi maar bekijkt het zelf liever wat nuchterder. ‘Een droom die uitkomt vind ik wat ver gaan, maar voor mij stond het vast dat ik hier ooit zou terugkeren als trainer. Ik heb hier mijn eerste stappen als voetballer gezet en ook als trainer. Sterker nog, ik heb letterlijk leren lopen in de kantine. Mijn vader was er ieder weekend en deed vaak op zondagavond het licht uit.’

De geruchten over een terugkeer op korte termijn gingen al even rond en de inwoner van Alphen aan den Rijn heeft daar zijn eigen visie op. ‘Ik heb altijd contact gehouden met Nieuwkoop en daar heb ik ook nooit geheimzinnig over gedaan of een probleem in gezien. Ik voer wel eens gesprekken over de club met betrokkenen maar dat doe ik als Nieuwkoper en oud-speler. Ik ben lid van de club van honderd en – helaas vanwege andere verplichtingen te weinig – ook nog wel eens belangstellend langs de lijn.’

‘Dat dit samenkomt met het feit dat Nieuwkoop afscheid nam van Michel Strating is toeval. Dat hier anders over gedacht wordt heb ik geen boodschap aan’

Manfred van den Bosch over de ontstane geruchten

Op de vraag of het contact de laatste tijd veranderde en hij gepolst werd over een mogelijk dienstverband is hij ook duidelijk. ‘Ik was met Altior bezig en niet met Nieuwkoop. De club wilde met mij door en de spelers ook, maar ik twijfelde. De spelersgroep is nagenoeg al drie jaar hetzelfde en daar zal ook komend seizoen niet veel aan veranderen. Bij mijn vorige clubs ben ik wel voor een vierde jaar gebleven, maar nu vond ik dit niet verstandig. De groep is toe aan iets nieuws. Dat dit samenkomt met het feit dat Nieuwkoop afscheid nam van Michel Strating is toeval. Dat hier anders over gedacht wordt heb ik geen boodschap aan’, aldus Van den Bosch. ‘Ook in het jaar dat Koos van Zoest Nieuwkoop verliet zijn er gesprekken geweest, dat weet Altior ook, maar toen zat ik net in mijn eerste jaar en vond ik het te geforceerd om de uitdaging bij Nieuwkoop al aan te gaan. Achteraf was dat de juiste beslissing. En dat zeg ik buiten het feit dat we dat jaar met Altior kampioen werden. Nu was dat gevoel anders en heb ik ervoor gekozen om de stap te nemen.’

Vorige week donderdag heeft hij zijn gevoel kenbaar gemaakt bij zijn huidige club en daarna in samenspraak de knoop doorgehakt. De dinsdag daarop lichtte hij zijn spelersgroep in over zijn naderende vertrek. Zijn eerste prioriteit blijft nu Altior, maar het contact met Nieuwkoop zal over komend seizoen wat intensiever worden. ‘We weten nu allemaal waar we aan toe zijn en dat is wel lekker. Nu kan de focus weer op voetbal. Het belangrijkste is het seizoen met Altior goed af te sluiten. Dit doen we door onszelf te handhaven en dat zal ongetwijfeld moeilijk worden, maar ik geloof er nog altijd in. Bij Nieuwkoop is het zaak eerst de staf rond te krijgen. Ik heb aangegeven graag een vaste assistent te hebben, vier ogen zien immers meer dan twee. Als dat rond is en de selectie voor komend seizoen in kaart is gebracht kan ik rustig mijn plannen voor komend seizoen gaan smeden.’

‘Nieuwkoop moet Nieuwkoop weer worden’

De nieuwe trainer wil meer supporters naar de club trekken

Voor zijn nieuwe klus heeft de ervaren oefenmeester een duidelijk doel voor ogen. ‘Nieuwkoop moet Nieuwkoop weer worden. Alles er omheen moet weer gaan leven. Nieuwkoop is de laatste jaren enorm gegroeid, nu is het zaak het echte verenigingsgevoel weer te laten terugkeren. Nou weet ik wel dat er met de stap naar zaterdag wat aan supporters verloren is gegaan, men heeft dan vaak andere verplichtingen. Op de zondag gaat men eerder even langs de lijn staan denk ik, maar toch wil ik kijken of we hierin een stap kunnen zetten.’

Van de Bosch hoopt bij Nieuwkoop te kunnen werken met een brede selectie en dit ziet er op het eerste gezicht goed uit. ‘Er komt komend jaar een talentvolle groep door vanuit de jeugd waar ik graag mee wil werken. Hierdoor zal er een brede nieuwe groep staan. Ik ben heel erg van de duidelijke regels en die leef ik ook altijd na, maar dit is lekkerder wanneer je in de breedte over genoeg kwaliteit beschikt dan wanneer je moet teruggrijpen naar mindere opties. Een kwantitatief brede selectie houdt iedereen scherper.’

Foto: sv Nieuwkoop-voorzitter en nieuwe trainer Manfred van den Bosch ondertekenen het contract voor komend seizoen. © sv Nieuwkoop

Voorbeschouwingen zondagvoetbal 2C en 3A

Aarlanderveen gaat samenwerking aan met ARC en Zwammerdam