1971. Dat was het ‘officiële’ begin. Vanaf dat moment mochten vrouwen lid worden van de KNVB. 5500 voetbalsters meldden zich aan. En nu, bijna 50 jaar later, zijn er maar liefst 160.000 vrouwelijke leden. Een enorme stijging natuurlijk, maar in verhouding tot mannelijke leden is het percentage vrij laag: 13% versus 87%. Gelukkig blijft vrouwenvoetbal in Nederland alsmaar groeien. Vooral de afgelopen jaren is het aantal vrouwelijke leden fors gestegen. Ter verduidelijking: in 1998 stond de teller op 65.000.
Onder andere dankzij deze toename werd vrouwenvoetbal steeds serieuzer genomen in Nederland. Ook kwam er meer belangstelling voor topniveau en werd in 2007 de Eredivisie voor vrouwen opgericht. Sindsdien ging de kwaliteit van het Nederlands vrouwenvoetbal steeds verder omhoog. Zo wisten de Oranjevrouwen zich in 2009 voor het eerst voor een EK te plaatsen. Niet wetende dat ze er acht jaar later zelfs met de titel vandoor zouden gaan. De winst van het EK in 2017 kan je misschien wel hét hoogtepunt van de Nederlandse vrouwenvoetbalgeschiedenis noemen, wat tegelijkertijd heeft gezorgd voor een positievere trend. De OranjeLeeuwinnen zijn een groot voorbeeld voor jeugdspeelsters geworden.
Meisjes en vrouwen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken van de voetbalvelden. Ondanks de ontwikkelingen op zowel amateur- als topniveau, valt er nog heel veel te winnen. En dan heb ik het niet over wedstrijden, maar over het beleid binnen de verenigingen zelf. Als ik kijk naar onze eigen regio 0172 kan ik stellen dat het aantal meisjes- en damesteams aan de lage kant is. Sterker nog, er zijn zelfs verenigingen die helemaal geen damesteam hebben. Hoe kan dit terwijl de landelijke trend wel positief is? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer meisjes en dames aan onze clubs binden? Of misschien belangrijker: hoe behouden we onze vrouwelijke leden?
‘Sommige verenigingen in onze regio hebben zelfs helemaal geen damesteam’
Angel pleit voor meer damesteams in onze regio
Om verenigingen te ondersteunen met dit soort vraagstukken heeft de KNVB een duidelijke visie opgesteld en een speciaal ontwikkelingsprogramma ontwikkeld, om zo te kunnen werken aan de positionering van het vrouwenvoetbal. Ook de ING draagt hier haar steentje aan bij. Eerder dit jaar heeft de ING 60 voetbalclubs een sponsorcontract aangeboden om de verdere ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal te stimuleren. Onder andere SV Nieuwkoop en TAVV wisten met een goed voorstel dit sponsorcontract binnen te slepen.
Dit jaar maakte de KNVB bekend dat het doel is om over vijf jaar zo’n 200.000 vrouwelijke leden te hebben. Maar naast ledengroei is de ambitie vooral dat vrouwen over een paar jaar volledig geïntegreerd zijn binnen voetbalverenigingen. Op letterlijk alle fronten, dus ook als bestuurder, coach, trainer, scheidsrechter en vrijwilliger. Want ja, daar valt ook nog heel veel te halen. Ik kan erover meepraten. Toen ik zo’n zes jaar geleden net begon als trainster bij SV Zevenhoven zat ik tijdens de trainersbijeenkomst tussen alleen maar mannen. Heel gezellig hoor, maar ik dacht wel: dit kan anders. Gelukkig kan ik nu zeggen dat er bij onze club meer trainsters zijn. En dat geldt ook voor andere takken binnen de vereniging, waar steeds meer vrouwen plaatsnemen.
Maar hoe damesvoetbal opgenomen wordt, verschilt enorm per voetbalclub. Als voorbeeld, ik was vorig jaar aanwezig bij een bijeenkomst van de KNVB over meisjes- en vrouwenvoetbal. Daar sprak ik met een speelster van een club buiten onze regio. Zij gaf aan dat hun club daadwerkelijk niks voor de dames regelt, daar werd géén energie ingestoken. Elke week moesten zij zichzelf maar zien te redden en hun eigen trainingen bedenken. Ik was daar best wel verbaasd over, omdat zo’n cultuur niet meer past in deze tijd. Uiteindelijk vertelde ze dat ze met een groepje dames zijn opgestaan en een eigen damesorganisatie binnen de club hebben opgericht. Sindsdien zit er vooruitgang in. En misschien is dat wel het goede voorbeeld: als je wil dat er iets binnen jouw club verandert, neem dan het initiatief. Word actief binnen jouw vereniging. Zorg ervoor dat ze jouw stem horen. Pas dan kan er iets veranderen. Desondanks is het natuurlijk belachelijk dat meisjes- en vrouwenvoetbal bij veel verenigingen ver onderontwikkeld en/of minder belangrijk is.
Gelukkig willen de meeste verenigingen vandaag de dag meisjes- en vrouwenvoetbal juist stimuleren. Dat is ook precies wat we moeten doen, we moeten het vrouwenvoetbal nóg meer omarmen. En natuurlijk geldt dit niet alleen voor vrouwenvoetbal, maar voor voetbal in het algemeen. Uiteindelijk moet het doel van iedere vereniging zijn om voor iedereen een passende plek te creëren binnen de club, zodat iedereen evenveel plezier kan beleven aan onze mooie sport.