0172SPORT, Bakker en De Vos

FysioSport, ook in het water!

Nieuwkoop / Ter Aar | Al een aantal jaren is Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, ook aanwezig in Zwembad De Wel. Wanneer je bijvoorbeeld vanwege een chronische aandoening niet goed kunt bewegen, is bewegen in het water wellicht wél een mogelijkheid.

Iedere dinsdag is er van 12.00 tot 13.00 uur tijd gereserveerd in het zwembad. Fysiotherapeuten Nikkie van der Luit en Auke Iwema zijn aanwezig voor de begeleiding tijdens het bewegen in het water. De watertemperatuur is op die dag hoger dan op andere dagen en dat wordt meestal als erg prettig ervaren. Het bewegen in water is bijzonder geschikt wanneer je een chronische aandoening hebt, zoals bijvoorbeeld reumatische gewrichtsklachten (artrose) of een neurologische aandoening als restklachten na een beroerte of de ziekte van Parkinson.

Als u een chronische ziekte heeft is bewegen, buiten medicijngebruik, vaak de enige behandeling die het ziektebeloop en de kwaliteit van leven positief kan beïnvloeden. Vaak echter is het bewegen moeilijk of pijnlijk en daardoor wordt dit vermeden en wordt er zeker niet voldaan aan de nieuwe beweegrichtlijn; volwassenen zouden minimaal twee en een half uur per week matig intensief moeten bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen en/of fietsen. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad ook om spier- en botversterkende oefeningen te doen en om niet te veel te zitten.

Indien het bewegen je veel moeite kost, is wellicht bewegen in het water voor jou de oplossing. In het water voelen lichaamsdelen minder zwaar aan en het bewegen kost minder moeite. De weerstand van het water zorgt ervoor dat er minder balansproblemen optreden en het water kan daarnaast gebruikt worden om de spierfunctie en kracht te trainen. Daarnaast is het gezamenlijk bewegen natuurlijk ook heel gezellig!

Wil je meer weten over dit onderwerp of hulp/advies met betrekking tot meer bewegen? Stuur dan een mail naar info@bakkerendevos.nl of neem telefonisch contacht op via 0172-575261 / 0172-603195. Een appje via WhatsApp sturen kan ook; 06-57821791.

www.bakkerendevos.nl

Wel met 30 man binnen sporten, maar niet buiten op het veld?

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Accordeon Peloton