André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

De Trainerscarrousel

Ieder jaar weer komen de kopstukken van technische zaken, spelersraden en andere invloedrijken bijeen om te zien hoe de staf rondom het vlaggenschip georganiseerd gaat worden voor volgend seizoen. “Gaan we door met het huidige óf gaan we een andere koers varen?” is de centrale vraag in dezen…

Vorig seizoen was een buitengewoon saai jaar. Er viel niets sensationeels te melden op trainersgebied. Alle oefenmeesters van “onze” clubs bleven aan en voor het journaille braken komkommertijden aan. Maar iets in ons zegt dat er een paleisrevolutie op komst is in onze regio…

De witte rook zal dit seizoen later verschijnen dan gebruikelijk, zo verwachten wij. Vooral gebaseerd op het aantal zittende jaren én uiteraard worden we gevoerd door roddels en achterklap. Er zingen namen rond in het circuit bij diverse clubs en daar gaan we eens een opsomming van proberen te maken.

Laten we eens beginnen met het duo dat al langer dan de ongeschreven wettelijke termijn van drie jaar bij dezelfde club ruimschoots heeft overschreden: Arjen Linstra en Henk van Hof, geschiedenisschrijvers van beroep. Bijna clubiconen te noemen met zo’n staat van dienst. In dit geval is het niet meer de vraag wie er voor de groep zal of zullen staan, maar met welke spelers Aarlanderveen volgend seizoen gaat aantreden. Een beetje de omgekeerde wereld en hierin onderscheidt men zich flink ten aanzien van andere clubs.

Bij de andere twee derdeklassers zitten de trainers nu in hun tweede seizoen. Er lijkt dus nog rek voor verlengen, technisch gesproken. TAVV draait momenteel lekker, heeft nu al een ticket voor de nacompetitie, dus Frenk van der Kleij zit letterlijk en figuurlijk in een zetel aan de onderhandelingstafel. Bij Nieuwkoop ligt dat tóch iets anders, al twijfelen wij zeker niet aan de capaciteiten van Michel Strating. Maar altijd zingt er die ene naam rond in de club, die er zelf nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij als gewezen speler graag de oranjehemden onder zijn hoede wil nemen. Het toeval wil dat de betreffende oefenmeester ook nog eens in zijn derde jaar zit bij zijn huidige club. Een duivels dilemma. Wat wil het bestuur, de achterban en de spelers? Kom daar maar eens uit. En stel dat je hierin, zoals later kan blijken, een verkeerde beslissing neemt. Ik geef het je te doen en wens de club Nieuwkoop vooral veel wijsheid in hun keuze.

Dan is het bij NSV’46 een stuk gemakkelijker. Dennis van den Ing kondigde als een van de eersten in deze regio zijn vertrek aan. Wie wordt zijn opvolger en hoe ziet de profielschets van de nieuwe oefenmeester er uit? Wordt het een ambitieuze jonge hond óf kiest men voor een geroutineerde gearriveerde trainer? Of iets daartussenin? Belangrijkste is dat de nieuwe coach bij de club past. En de rest zien we vanzelf op ons afkomen. Namen noemen waag ik mij niet aan, want er zijn meer trainers dan clubs.

‘Staat er een nieuwe metselaar op de steigers of blijft alles bij het oude?’

André over de trainerscarrousel

Enkele kilometers verderop en twee afslagen verder zwaait Chris Snatersen alweer voor het derde jaar de scepter. Kan hij zijn werk afmaken en wordt hem een vervolg gegund? Twijfelgevalletje en dat heeft niets met het functioneren van de trainer te maken. Juist nu de jeugd aan de broodnodige ervaring is gekoppeld lijkt er geoogst te kunnen worden. Om dat proces goed te laten verlopen zijn continuïteit en zekerheid nodig. Maar rust dat volgend seizoen nog op de ranke schouders van Snatersen? Ook hier een harde noot om te kraken.

De oefenmeester die binnen twee seizoenen onze harten heeft gestolen en een puzzelaar van formaat blijkt is de huidige trainer van Sportief, Cor Stoof. De samengestelde commissie zal deze man toch moeten belonen met een derde jaar, want het is een waar ambassadeur voor de club. Óf Stoof moet zelf te kennen geven de club te verlaten, maar wij hopen van niet. Een man met humor en, belangrijker, kennis van het spelletje. Hij doet wat hij kan en is niet altijd te benijden. Maar gezien de omstandigheden waarin dingen zijn beslag dienen te krijgen komt zijn creativiteit boven. Ik zeg: Verlengen!

In Langeraar zal er druk gespeculeerd worden. Zit er een vierde jaar Manfred van den Bosch in of houdt hij het voor gezien bij de oranje-zwarten? De sportcoach van het jaar 2018 van de gemeente Nieuwkoop hoeft niets meer te bewijzen. Ook bij zijn vorige club wist hij het maximale te bereiken. Nu vooral de jeugd (noodgedwongen) kansen krijgt valt er wel weer te bouwen. Maar staat er een nieuwe metselaar op de steigers of blijft alles bij het oude?

Nicolaas Boys tenslotte heeft eveneens een trainer van kaliber in de persoon van Dijar Kasim, tevens jeugdtrainer bij AZ. En juist die combinatie met een zondagsvereniging is een heerlijke voor hem, die altijd met voetbal bezig is. Zijn benadering en ambitie zijn bijzonder te noemen. Maar ook hij zit in het derde seizoen en dan komt die ongeschreven wet weer om de hoek kijken. Dit seizoen nog niet bepaald fortuinlijk geweest, maar we weten ook dat hij best leuk voetbal heeft gebracht. Zijn enthousiasme komt ook bij de spelers binnen. Maar komt dat ook bij de verantwoordelijken binnen de club? Of gaan de groen-zwarten over op een nieuwe trainer? We sluiten niets uit, al is men in Nieuwveen vaak wel de laatste die het nieuws over de trainer naar buiten brengt. Of is dat dit seizoen ook allemaal anders?

De “alles-is-anders show” zit er voor nu even op. Het zal in ieder geval een stuk levendiger zijn ten opzichte van vorig jaar. Voor ons smullen natuurlijk. En voor de rest: De voorzitters zijn nu al bezig met het schrijven van de nieuwjaarsspeech, waarin het nieuws officieel naar buiten zal worden gebracht. Wij houden rekening met mutaties en ondertussen ogen en oren open. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Vijf zeges op rij voor waterpoloërs van De Plas

Altior wederom aan de verkeerde kant van de score