Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

De stip op de horizon is er nog niet

De stip op de horizon is er nog niet, toch mogen we weer genieten van een potje voetbal op de velden. Wat heerlijk als je weer tussen de cowboys staat om het spel te ervaren en te genieten van de duels, de missers en vooral de mooie goals. Als we het dan hebben over het missen van ons geliefde spel, dan kom je er na twee minuten al achter dat het gemis groter was dan ik vooraf had kunnen denken.

De komende weken staan dan ook vooral in het teken van plezierig fit worden, veel grote partijen met elf tegen elf, en lekker genieten. De ontwikkeling van speelwijzen komt in augustus wel weer op de kaart, de basisprincipes van voetbal, het spel spelen en vooral weer wennen aan ruimte, positie en medespelers is momenteel al genoeg om je te ontwikkelen als speler.

Ook in het betaalde voetbal zie je wedstrijden die pijn doen aan je ogen. Er is geen publiek en dus weinig entourage, en het écht spelen om te winnen ontbreekt er vaak ook aan. De mentaliteit of de passie is ver te zoeken, laat staan de keuzes die sommige trainers nemen in de basisopstelling. Voetballen is volgens mij één keer meer scoren dan je tegenstander om te winnen. Of ik nou echt zit te kijken naar ploegen die na de 1-0 ook 2-0 willen maken dat ontbreekt er vaak aan. Ploegen die 2-0 achter komen gaan ineens totaal andere dingen doen, omdat er alleen nog maar te winnen is vanuit het opportunisme. Ik zie ploegen opbouwen als de tegenstander directe druk geeft als de keeper de bal heeft, en dan vinden we het vreemd dat de mindere spelers de bal krijgen en foutjes gaan maken. Wat is de reden van opbouwen op eigen helft als je daar de spelers niet voor hebt. Is dit omdat de tegenstander je eerst laat inspelen en dat je denkt dat je voldoende tijd en ruimte hebt om de opbouw te verzorgen? Vooropgesteld, de meeste inspeelpasses die je ziet worden vaak door de as gegeven, als ik dan de ontvangende speler zie staan met het gezicht naar zijn eigen keeper, dan vraag ik mij op dat niveau wel af wie jou dat geleerd heeft!

‘De komende weken staan vooral in het teken van plezierig fit worden, de ontwikkeling van speelwijzen komt in augustus wel weer’

Dennis is blij dat hij weer training kan geven

Als je diepte voor breedte wil spelen, ook wel altijd vooruit wil passen, dan is het belangrijk dat alle spelers die de bal ontvangen ook zo opgesteld staan dat ze ook echt vooruit kunnen bewegen. Daarnaast is het van belang om zoveel mogelijk diagonaal te spelen, daar kun je als speler meer mee dan dat je een bal recht op het lichaam krijgt afgevuurd. Als je ploeg dat beheerst kun je er eerst aan denken om te gaan opbouwen en lang in balbezit te blijven. Beheers je deze kwaliteiten niet, dan kan het geen kwaad om wekelijks de eerste bal door de keeper uit te laten trappen. Je kiest een plek die haalbaar is voor je keeper of centrale verdediger en je gaat daar direct de strijd aan met je tegenstander. Ook dat is voetbal en valt ook binnen de regels, de kortste weg naar de goal, zo worden wel 40% van de doelpunten gescoord. Net als scoren vanuit standaard situaties, hier wordt 30% uit gescoord, alleen trainen we er heel weinig op. Ik hoop dat we de komende weken weer meer ploegen mogen zien die strijden om te winnen, want als je bang bent om te verliezen win je nooit.

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

Leeftijdsdiscriminatie

Snellink maakt mooie stap naar JumboVisma, Wijfje voegt zich bij Anema