Ona, Altior, Gouda, Tom van der Weijden, 0172SPORT

Altior stapt met een puntje op zak de ring uit

Gouda | Voetbal zoals voetbal niet bedoeld is, zo kun je de wedstrijd van afgelopen zondag het beste omschrijven. Altior nam het in Gouda op tegen het plaatselijke ONA dat met een iets andere mindset de grasmat betreedt dan de bedenkers van het spelletje begin negentiende eeuw voor ogen hadden…

Er werd aangetreden op een grasmat dat er waarschijnlijk al lag sinds de eerder genoemde negentiende eeuw. Ook het laatste onderhoud stamde vermoedelijk uit die periode. De scheidsrechter van dienst vertoonde tevens tekenen dat hij toen al met de fluit in de weer was. Leuk en tevens bewonderenswaardig dat een man van die leeftijd nog actief is, maar de KNVB zou er goed aan doen de beste man niet meer op dit niveau te laten fluiten. Het in de hand houden van een wedstrijd waar steeds maar de grens van het ontoelaatbare (en verder) wordt opgezocht was in ieder geval niet meer aan hem besteed.

‘Als dit iedere week zo zou zijn ga ik voortaan op zondag lekker met mijn kinderen op pad’

Manfred van den Bosch – Trainer Altior

Maar dan de ‘wedstrijd’. Altior begon uiterst zwak aan de wedstrijd, hetgeen coach Manfred van den Bosch omschrijft als naïef. ‘We probeerden te voetballen en van achteruit op te bouwen wat totaal niet mogelijk was op deze ondergrond. Dan moet je iets anders verzinnen en dat duurde te lang.’ Thijs Noordsij kwam tot twee keer toe goed weg toen hij op een gevaarlijke positie balverlies leed. Uit één van deze uitbraken hield Jeroen Sassen zijn ploeg op de been toen een Gouwenaar alleen voor hem opdook. In de drieëntwintigste minuut kwam ONA gezien het spelbeeld terecht op voorsprong. De sfeer werd alsmaar grimmiger en het spel lag meer stil dan dat er gevoetbald werd. De scheidrechter kwam ogen te kort om de veelal smerige tikken überhaupt te kunnen aanschouwen.
Vijf minuten voor de ‘afkoelperiode’ ontaarde een overtreding op Anton den Haan in een opstootje. Tim Heijkoop kreeg een rechtse directe die arbiter Voogt uiteraard ontgaan was. Geen thee maar een ijszak voor Heijkoop, die de ‘tweede ronde’ aan zich voorbij moest laten gaan en aangeslagen in de kleedkamer achterbleef met een ontzette kaak.

‘Tijdens de rust heb ik mijn mannen voorgehouden het hoofd koel te houden en niet in hun ‘spel’ mee te gaan. Binnen het toelaatbare hou ik best van een beetje mannelijk voetbal, zo speelde ik zelf vroeger ook. Maar wat ik vandaag heb gezien slaat nergens op. Als dit iedere week zo zou zijn ga ik op zondag voortaan lekker met mijn kinderen op pad’, aldus Van den Bosch die tijdens de rust een aangeslagen ploeg aantrof. ‘Er werden door het publiek dingen gezegd en geroepen wat de sfeer niet ten goede kwam, ook Altior-publiek treft hierin overigens blaam. Het gaat op een gegeven moment van kwaad tot erger, tot slaan aan toe dus. Als ik ooit een speler van mij een tegenstander bewust zie slaan speelt diegene geen wedstrijd meer onder mij in Altior 1’, sprak hij duidelijke woorden.

De jonge ploeg begon de tweede helft desalniettemin toch voortvarend. Er direct de aanval gezocht, vooral over de zwakke backs van ONA. Drie minuten na rust betaalde dit zich al uit. Noordsij kwam er op links goed langs en vond met een afgemeten voorzet Mike Otto. De spits werd onreglementair naar de grond gewerkt waarna een strafschop volgde. Dit bleek een koud kunstje voor Marco Pellegrom: 1-1. De ingevallen Rick Keijzer ging twee minuten later ook ten aarde maar nu ging de arbiter hier niet in mee en bleef de strafschop uit. Het werd wederom grimmiger met een zeer smerige overtreding op de binnenkant van de enkel van Sven van Vliet als ‘hoogtepunt’. In de slotfase ging ONA opzichtig op zoek naar een strafschop maar arbiter Lit gaf de thuisploeg niet waar het op hoopte. Altior nam genoegen met een punt en zocht bij het horen van het laatste fluitsignaal enigszins opgelucht de kleedkamer op. Maar ook buiten de ring was men nog niet klaar. De zeventien jarige Keijzer kreeg nog een ‘koekie’ te verwerken en werd bijna van de trap geduwd die betreden moet worden om de kleedkamer te bereiken. Al met al een schandalige vertoning en alles behalve een visitekaartje voor het o zo mooie spelletje.

Jeroen Sassen; Daan Vonk (Stan Janssen), Davey Smits, Anton den Haan ©, Sven van Vliet; Jimmy Egberts, Thijs Noordsij, Tom van der Weijden; Tim Heijkoop (46. Rick Keijzer), Marco Pellegrom, Mike Otto

vv Sportief, 0172SPORT

Voorbeschouwing WDS – Sportief (3-2, nog vier minuten te spelen) dinsdag 26 februari

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!