Anton den Haan, Altior, 0172SPORT, Kees Verhaar

Altior pakt punt in heroïsch gevecht met HVV

’s-Gravenhage | Voor de wedstrijd tegen de Koninklijke HVV, de enige club naast de traditionele top drie spelend met een ster op het shirt, koos Altior-trainer Manfred van den Bosch voor een vertrouwd aanvallend concept. Na ruim negentig minuten in de stromende regen was dit aan de uitslag te zien.

Met Mike Otto in de punt van de aanval, geflankeerd door o19-speler Eray Bozkurt en Tim Heijkoop, kwam Altior goed uit de startblokken. Al na drie minuten nam het via Ed van der Weijden brutaal de leiding. De tweede treffer hing in de lucht toen Van den Bosch zijn ploeg stom balverlies zag lijden op het middenveld. Een razendsnel uitgespeelde tegenaanval betekende de gelijkmaker. Altior ging op zoek naar een hernieuwde voorsprong toen na zevenentwintig minuten voetbal het noodlot toesloeg. Een lange bal achter de verdediging van Altior bood de rappe linkerspits Tommie Steens een vrije doorgang. Daan Vonk trok aan de noodrem en moest dit bekopen met een vroege rode kaart.

‘Ik was vooral benieuwd naar de mentale weerbaarheid van mijn spelers’

Manfred van den Bosch – trainer Altior

Van den Bosch besloot in te grijpen en Otto te vervangen voor Jimmy Egberts die de plek van Vonk innam. Tot de rust de stand gelijk houden was nu het credo van de oranjehemden. Maar het was Bozkurt die een paar minuten na de rode kaart dichtbij een treffer was, maar de Haagse doelman plukte het leer knap van zijn voeten. Hierna zag Van den Bosch het helemaal fout gaan en keken de Langeraarders nog voor de thee tegen een ruime 3-1 achterstand aan. ‘In de rust bracht ik Marco Pellegrom en heb ik de jongens verteld dat we met twee linies van vier achter hem de boel dicht moesten zien te houden’ verteld Van den Bosch. ‘Mochten we de aansluitingstreffer maken zouden we pas in de laatste tien minuten risico gaan nemen. Op zo’n moment ben je ook vooral benieuwd hoe er mentaal wordt omgegaan met zo’n domper voor de rust. Maar de mentale weerbaarheid van mijn jongens was vandaag geweldig.’

Naast Pellegrom als aanspeelpunt werd er gegokt op de diepgang van de gebroeders Van der Weijden om zelf nog gevaarlijk te worden en de gewenste aansluitingstreffer te maken. HVV had echter andere plannen en zette vol druk om Altior zo snel mogelijk de genadeklap toe te dienen. Echter stond het geweldig en in de achtenvijftigste minuut kreeg Altior waar het naar op zoek was; Bozkurt tikte een afgemeten voorzet van Tom van der Weijden binnen. Zat er dan toch nog een stuntje in? De hoop vervloog snel weer toen HVV de 4-2 achter de kansloze Jeroen Sassen schoot. Maar andermaal wist Altior zich terug in de wedstrijd te knokken. Sterker nog binnen tien minuten kwam het zelfs langszij. Tweemaal was het Pellegrom die de trekker overhaalde. Eerst met een schitterend schot in de winkelhaak en vervolgens een schuiver na een schitterende slalom langs meerdere koninklijke verdedigers.

Het oudste voetbalveld van Nederland werd vanwege de hevige regenval alsmaar zwaarder maar beide ploegen bleven vechten voor iedere bal. HVV op zoek naar de winst, Altior verdedigde het punt met de hoop op een goedgeplaatste counter. Met nog tien minuten op de klok kwam HVV wederom op voorsprong maar ook dit bleek niet de winnende. Van den Bosch schoof Anton den Haan door naar het middenveld en zo gingen de tien uit Langeraar op zoek naar de gelijkmaker. En deze werd gevonden… Zoals zo vaak was het Ed van der Weijden die zijn klasse toonde en de bal vanaf randje zestien in de beneden deponeerde, 5-5. Tijdens het slotoffensief van HVV was het nog even flink billenknijpen. Alle hachelijke momenten voor de neus van Sassen werden echter overleeft. In de zeer ruime blessuretijd was er nog een schandalige overtreding op Tom van der Weijden dat ook een rode kaart voor HVV betekende. Pellegrom liep in het opstootje dat volgde heel dom tegen zijn vijfde gele kaart aan. Het mocht de pret niet drukken; na een heroïsch optreden ging er een punt mee terug naar Langeraar.

Jeroen Sassen; Daan Vonk, Stan Janssen (78. Sam van der Meer), Anton den Haan ©, Sven van Vliet; Tom van der Weijden, Ed van der Weijden, Thijs Noordzij; Eray Bozkurt, Mike Otto (29. Jimmy Egberts), Tim Heijkoop (46. Marco Pellegrom)

Bron: Aad Otto en Nico van Smoorenburg