Aanvallend onmachtig Nieuwkoop loopt in het mes van verdedigend RKDES

Nieuwkoop | Na een succesvolle bekercampagne, waarin de knock-out-fase werd gehaald, wachtte voor Nieuwkoop zaterdag de start van de competitie. RKDES kwam op bezoek op Sportpark de Dulen. De ploeg uit Kudelstaart is dit seizoen nieuw op de zaterdag en wist hun zaterdagse competitiedebuut direct met drie punten te bekronen.

Nieuwkoop oogstte veel lof na de succesvolle oefen- en bekercampagne. Verloren werd er dit seizoen nog niet. Met fris en aanvallend voetbal konden bezoekers langs de lijn veelal smullen van het team van trainer Boris van Es. RKDES had deze succesvolle ontwikkelingen ook meegekregen. Hun trainer bombardeerde de oranjehemden zelfs tot ‘titelkandidaat nummer 1’.

Dat deze wedstrijd heel anders zou gaan verlopen dan de voorgaande was al snel duidelijk. RKDES trok een muur op voor het eigen doel. Aan Nieuwkoop de taak om er doorheen te spelen. In de openingsfase lukte dit nauwelijks. Nog vervelender was dat de uitploeg na een vrije trap op voorsprong kwam. Uit de kluts viel de bal uiteindelijk achter doelman Thomas Boekestein. 0-1.

Direct na de tegentreffer kwam Nieuwkoop beter in het duel en kreeg het drie behoorlijke kansen via Sam Vijfhuizen, Dave Verhage en Hamza Elmaraije. De ballen werden naast geschoten of gepakt door de keeper.

Na de rust bleef het spelbeeld hetzelfde. RKDES trok een muur van verdedigers op voor het eigen strafschopgebied en Nieuwkoop moest er doorheen zien te spelen. Dit ging heel erg moeizaam. Zo nu en dan een speldenprik. Mousa Rezaie probeerde het na een uur van afstand, maar zag hoe de keeper de bal net over tikte. Verhage was dichtbij met een vrije trap, maar de grabbelende RKDES-keeper kwam uiteindelijk goed weg. Nieuwkoop was aanvallend totaal onmachtig. Het had te weinig creativiteit en het was te voorspelbaar, waardoor de RKDES-muur redelijk makkelijk stand hield.

De goede bedoelingen van Nieuwkoop konden definitief de prullenbak in toen verdediger Mike Boelee zijn tweede gele kaart pakte. De eerste kreeg hij in de eerste helft vanwege praten, de tweede kreeg hij acht minuten voor tijd na een domme overtreding. Het was een kaart die er sinds de eerste al een hele tijd aan zat te komen. De oranjehemden moesten zodoende door met tien man. RKDES kon in de slotfase uit een corner nog de 0-2 maken. Een zure start van de competitie dus voor Nieuwkoop, dat zichzelf volgende week moet hervinden tegen Sporting Leiden.