ZV de Plas boekt mooie overwinning op DAW in Alkmaar

Alkmaar | Na wat beleidswijzigingen vanuit de KNZB afgelopen vrijdag, was ZV de Plas opgelucht dat zij ‘gewoon’ konden spelen. Opgelucht waren ook de heren 1 van ZV de Plas, die een zware wedstrijd tegemoet gingen tegen DAW in Alkmaar. Beide partijen leken op voorhand op papier aan elkaar gewaagd te zijn.

Al binnen dertig seconden liet Greig Bannatyne zien dat De Plas hun eigen spelletje ging spelen toen hij de score opende met een mooie 0-1. De Alkmaarders waren door deze vroege achterstand verrast en wisten de eerste paar minuten niet goed in hun spel te komen. Na drie minuten in het eerste kwart scoorde DAW dan toch de 1-1. De heren van de Plas reageerde hier goed op en pakten vijftien seconden later alweer de voorsprong. Dit doelpunt kwam door een voor de keeper verassende backhand van de midvoor Thijs Valstar. In de slotseconden van het eerste periode beging Rowin Esser nog een persoonlijke fout met een 5 meter penalty tegen ten gevolg. Gelukkig wist door een keurige redding van Coenraad van Baren DAW niet te profiteren van dit buitenkansje.

Aan het begin van de tweede periode kwam ZV de plas goed in aanvalspositie en hield de druk goed op de tegenstander. Dit werd beloond met een 5 meter penalty in het voordeel van ZV de Plas. Aanvoerder Janko van de Haak nam deze penalty en hij faalde niet: 1-3. De druk van ZV de Plas lijkt in de tweede periode teveel voor DAW wat voornamelijk in de verdediging speelde. De tegenstander had geen antwoord op het spel van de bezoekers en begingen de ene overtreding na de andere. Één van deze overtredingen leidde tot een uitsluiting die werd benut door Emil Hoogstad, 1-4.
Op deze zelfde manier bouwde ZV de Plas uit naar een stand van 2-8 door doelpunten van Lars van de Voorn, Greig Bannatyne, Valstar en Van de Haak. Dit dreef DAW in het nauw, waardoor zij een time-out aanvroegen om opnieuw de tactiek te bespreken. De andere tactiek van DAW werd beloond door een 5 meter penalty tegen Van Baren. Eerder in de wedstrijd hield Van Baren een penalty, maar deze hard gegooide bal ging wel tegen de touwen. Kort na deze penalty scoorde DAW nogmaals vanuit de tweede lijn. Gelukkig kon Tim van Tongeren ook nog een doelpunt meepakken aan het eind van de tweede periode, waardoor men met een 5-9 stand gingen rusten.

Aan het begin van de derde periode ontstond er onrust in het water bij de Nieuwkopers, dit leidde tot een uitsluiting voor Tim van Tongeren en een 5 meter penalty tegen. Ook deze penalty werd benut door de thuisploeg en daarmee kwamen zij op 6-9. Door deze onrust werden de heren van ZV de plas even wakker geschud en begonnen weer aan hun eigen offensief. Dit resulteerde in een wonderschoon doelpunt van andermaal aanvoerder Van de Haak die de bal vanaf acht meter in de kruising schoot. Ook Bannatyne kon zijn derde punt nog scoren. DAW was wankelde, maar wist ook nog zelf een punt mee te pakken in de derde periode. Eindstand van de derde periode: 7-11.

De laatste periode begon ZV de Plas niet goed. In de eerste twintig seconden van deze periode krijgt Valstar al een uitsluiting en deze wordt direct benut door de heren van DAW. Esser antwoordde direct door een minuut later alweer te scoren en de marge terug te brengen naar vier, 8-12. Beide ploegen doen in deze fase weinig voor elkaar onder en de doelpunten volgen elkaar in rap tempo op. De marge blijft tot aan het einde vier punten maar het slotakkoord was voor Emil Hoogstad, die uit een UMV-situatie zijn tweede doelpunt maakte. Eindstand: een mooi 10-15 in het voordeel van de Nieuwkoopse ploeg.