0172SPORT, Ludo Pistorius, Ludo's en don'ts, 0172SPORT column

Zaterdag

In augustus van het jaar 1987, ik was zes, mocht ik op voetbal. Opgegroeid in Kaatsheuvel, was het de keuze voor vv DESK (Door Eendracht Sterk Kaatsheuvel) of vv Berkdijk. Het werd het ‘geel blauw’ van DESK. Ik herinner me zeker nog een aantal zaken heel scherp van die tijd. Onder meer dat er geen enkel kunstgrasveld te bekennen was in die tijd. We trainden op gras (althans, de eerste maanden, dat werd daarna zand en modder), we speelden op gras.

Wat ik me ook nog goed kan herinneren zijn de vrijdagavonden en zaterdagochtenden voor een wedstrijd. Wat waren de weersvoorspellingen, werd er gevoetbald? Er was een telefoonnummer, waar een soort van bericht op te horen was van de consul. De consul liep een rondje over de velden om 7.00 uur, nam een besluit en sprak in: ‘Alle thuiswedstrijden tot 11.00 uur zijn afgelast. Voor de wedstrijden na 11.00 uur volgt een herkeuring’. Wat kon ik balen van die weekenden. Je wilde altijd voetballen. Weg weekend, chagrijnig….

In de afgelopen dertig jaar ging het van dit soort bandjes, naar belbomen, naar teletekst 603 en zo verder. Inmiddels wordt er vrijwel niets meer afgelast op landelijk of regionaal niveau. Hooguit nog per club. Maar aangezien tegenwoordig elke club beschikt over meerdere kunstgrasvelden, hoeft de jeugd zich niet zo druk te maken op vrijdagavond, zoals ik dat wel deed. Er wordt gewoon lekker gevoetbald. Tenminste, in de jeugd.

Bij de senioren is dat tegenwoordig anders. Een klein vinkje in sportlink op vrijdagavond om 22.00 uur en je hoeft niet te komen als team. Corona. Op dit moment zijn de clubs (uit de eerste t/m de vijfde klasse) die alle negen wedstrijden hebben gespeeld meer uitzondering dan regel. Er zullen zeker besmettingen zijn bij clubs, die ik absoluut niet onderschat en waar het volkomen logisch en verantwoord is om niet te spelen, in het amateurvoetbal. Maar er wordt naar mijn idee ook regelmatig even gegoocheld met deze reden. De KNVB mag niet controleren of het inderdaad klopt dat spelers van het desbetreffende elftal besmet zijn.

‘Ik dacht aan de vrijdagavonden en zaterdagochtenden toen ik in de jeugd van DESK speelde. Ik dacht aan het plezier wat het me altijd heeft gegeven.’

Ludo vindt dat clubs het te makkelijk op Corona gooien

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een club vijf keer af heeft gemeld wegens coronabesmettingen in de selectie. Terwijl die club beschikt over meer dan 1000 leden, een O23 elftal, twaalf senioren elftallen, een tweede elftal op niveau. Daar begrijp ik dan dus helemaal niks van. Dat moet toch op te lossen zijn binnen zo’n club.

Sinds drie weken missen we bij mijn club Argon een zestal spelers, die over het algemeen wekelijks erg belangrijk voor ons zijn. Eentje was zaterdag een wedstrijd geschorst, een ander herstelt van een zware kuitbeenbreuk en de andere vier lopen met vervelende (spier)blessures. Afgelopen zaterdag mochten we, in de zaterdag eerste klasse, als nummer twee aantreden tegen de nummer één. Een ploeg die met vierentwintig uit acht nog geen punt had laten liggen. Zonder publiek en zonder die zes spelers, die normaal gezien erg belangrijk voor ons zijn.

Toen links en rechts de stelling voorbijkwam dat afmelden erg gemakkelijk gaat, heb ik geen moment getwijfeld. Zelfs niet heel even. Ik dacht aan de vrijdagavonden en zaterdagochtenden toen ik in de jeugd van DESK speelde. Ik dacht aan het plezier wat het me altijd heeft gegeven. Ik dacht aan de baaldagen na weer een afgelasting in de herfst.

Voetballen zullen we, voetballen gaan we. We hebben zaterdag gespeeld met vier O23 spelers. Die het stuk voor stuk goed hebben ingevuld. We hebben geknokt, we hebben plezier gemaakt, we hebben initiatief genomen, we hebben ons zelf, ons team en onze club op een goede manier ‘verkocht’. Daarnaast lukte het ons vanuit een positieve speelwijze en spelopvatting de tegenstander een uur lang partij te bieden en bij vlagen over het veld heen te jagen. We hebben de leiding gehad in de wedstrijd van minuut één tot minuut vijfenvijftig (1-0). Helaas moesten we in het laatste half uur alsnog capituleren. Maar we kunnen in de spiegel kijken en we hadden plezier! Op naar nog heel veel prachtige zaterdagen.

Hopelijk mogen we snel allemaal weer de velden op. Met publiek en zonder afgelastingen.

Een jeukende lip voor het goede doel bij Altior

0172SPORT, Amateurvoetbal, Coronavirus, afgelasting

Winterstop voor A-categorie amateurvoetbal