Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Voetballen op 1,5 meter

Iedereen kan het leuk vertellen, je mag sporten en bewegen als volwassenen, echter voetballen met vier man op anderhalve meter is geen voetbal. Tijdens je eerste cursus van de KNVB leer je al dat voetbal elf tegen elf is en dat de bedoeling van het voetballen winnen is, daar zijn we het snel over eens. Dus alles wat we anders doen dan elf tegen elf is slechts een voorwaarde om uiteindelijk in de elf tegen elf te komen.

Opvallend feit is dat als je nu dus mag trainen op anderhalve meter, je alleen de handelingen kan trainen die je in het voetbalspel kunt toepassen, zoals dribbelen, drijven, passen, trappen en er zijn er nog wel een aantal. Altijd leuk om je daarmee bezig te houden, in de jeugd doen we dit al jaren, het trainen van de handelingen. Het trainen van de wedstrijd is waarom voetballen zo leuk is, toch kiezen we ervoor om te blijven hangen in de handelingen. Als ik een kind vraag “wat kom je doen?”, dan zegt deze altijd “voetballen”. Als we kijken naar de inhoud van de training komt het voetballen te weinig aan bod.

Bij de volwassenen is het competitiegevoel, de strijd met en tegen elkaar veel belangrijker, Een teamsport, daarvoor is voetbal bij uitstek het meest geschikt. Maandag praat je nog over de wedstrijd van afgelopen week en dinsdag zijn we al bezig met de komende wedstrijd. Dinsdag en donderdag ga je naar de training om je voor te bereiden op wat gaat komen. Deze afleiding hebben we nodig om aan de voorwaarde van Rutte te kunnen voldoen. Je mag sporten met dertig man in een fitnessruimte, met tweeëntwintig spelers buiten op een veld dat twee tot vijf keer zo groot als een fitnessruimte is onmogelijk volgens de hoogste baas. Wat een flauwekul!  Nu we eindelijk met vier man op anderhalve meter weer wat mogen doen zijn we weer terug bij af, dribbelen, drijven, schieten, enz. Maar geen duels én geen tactisch concept hoe we elkaar gaan bestrijden. Nee we mogen bewegen of sporten, je mag proberen fit te blijven en je moet op anderhalve meter blijven. Allemaal maatregelen die genomen zijn om de besmettingen terug te dringen zonder enig resultaat, de tactiek van deze regering en het RIVM zorgt dus voor nog meer zorgen dan de zorg al heeft.

‘De tactiek van deze regering en het RIVM zorgen voor nog meer zorgen dan de zorg al heeft’

Dennis stelt het beleid van de overheid ter discussie

Op dit soort momenten denk ik vaak terug wat voetballen ons allemaal te bieden heeft, de grootste metafoor voor het leven. Kunnen wij het voetballen sociaal gezien niet kunnen koppelen aan het terugdringen van het virus of het beheersbaar maken. Als we meer sporten in de beleving die we graag doen, in dit geval voetbal, zouden we dan naast het voetbal meer discipline hebben om elkaar te helpen? Als we morgen alle clubs in Nederland een protocol geven met richtlijnen om in de gemeenschappen om te gaan met het beleid wat het RIVM voorschrijft, dan komt het sociale karakter van het voetballen absoluut goed tot zijn recht. Eén miljoen leden gaan weer doen wat ze leuk vinden, de uitlaatklep des levens wordt weer opgestart en we nemen de anderhalve meter in acht omdat we minder stress ervaren van alles wat nog wel mag of moet in deze tijd. Zo kan je dus het plezier terug geven aan de jeugd, minder feestjes omdat ze toch wel moe zijn na een lekkere pot voetbal. Ook de volwassenen kunnen dan weer de hele week praten over de successen of de excuses die we in het weekend weer hebben beleefd. Samen sterk zijn, want volgens mij beseffen we allemaal dat we af willen van het virus, echter dat de huidige maatregelen nauwelijks werken zien we ook.

Dus trainen op anderhalve meter werkt voor geen meter, het is geen voetbal maar een bezigheidstherapie die je beter in de sportschool zou kunnen besteden. Dan ben je eigenlijk jezelf beter fysiek aan het prepareren dan met vier op anderhalve meter op een veld waar je geen duels of wedstrijdjes mag spelen. Je gaat namelijk alleen maar beter handelen en sneller handelen als je weerstand krijgt van een tegenstander, dus op anderhalve meter werken aan je techniek is leuk, maar zonder duels en weerstand blijft het saai.

Fijne kerstdagen en een gezond 2021!

André van der Voort, 0172SPORT, column, Zeg het Voort!

De gladde ijzers…

0172SPORT, Amateurvoetbal, Coronavirus, afgelasting

2 opties voor KNVB: Uitspelen eerste competitiehelft of opdelen competities