0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

Take it or leave it

De gedachte gaat terug naar donderdag 12 maart. Het coronavirus begon steeds meer om zich heen te grijpen in ons land. Besloten werd om alle teamsporten stil te leggen. Competities waren ten einde en complexen werden gesloten. Het werd stil op de velden.

Beetje bij beetje mocht de boel een week of zes later weer opstarten. Eerst binnen het veld op anderhalve meter afstand van elkaar, inmiddels binnen de lijnen weer op de normale manier. Blijdschap was er ook toen duidelijk werd dat het nieuwe sportseizoen mag gaan beginnen. Hetzij wel met de nodige maatregelen.

Met eigen ogen heb ik inmiddels gezien dat bij de meeste teams de gretigheid er vanaf spat op de voetbalvelden. Niet gek, na dik vijf maanden zonder competitie en de vraag hoelang het spelen van beker en competitie ditmaal stand zal houden. Winnen is op dit moment nog leuker dan voorheen en zelfs bij een ruime nederlaag maakt het allemaal even niet uit. Zo zag ik zaterdag op de velden de bescheiden vreugde bij het winnende jeugdteam na een 0-9 zege, terwijl uit de kleedkamer van de verliezende jeugdploeg vrolijke muziek en het geluid van meezingende spelers kwam. Het plezier spat er vanaf en ook dat is nu nog belangrijker dan voorheen.

‘Sportclubs maken je niet immuun voor het virus’

Houdt je aan de opgestelde regels

Toch schuilt in de vrolijke stemming ook het gevaar. Uit de eerste weken werd duidelijk dat er goed aan de maatregelen wordt gedacht, maar dat ze lang niet altijd worden gevolgd. Bij meerdere verenigingen bezorgen ploegen het bestuur hoofdpijn door na de wedstrijden gezellig dicht op elkaar een biertje te drinken, ondanks de maatregelen die er zijn.

Eenrichtingsverkeer geldt in sommige kantines, maar ondanks dat dit duidelijk is aangegeven wordt het net zo duidelijk genegeerd. Sportclubs maken je niet immuun voor het virus. Dat blijkt ook wel uit berichten vanuit andere gemeenten. Zo stond er twee weken geleden in de Gemeente Molenlanden (Zuid-Holland) een speler op het veld met klachten, die in de rust te horen kreeg dat hij positief was getest op covid-19. Het hele sportcomplex werd vervolgens ontruimd en de burgemeester sprak schande van de actie.

Nu zal ik niet de eerste ‘zeurpiet’ zijn die dit benoemd, maar dit bewijst dat het geen kwaad kan om het nog eens te benoemen. Met z’n allen hebben we, misschien meer dan ooit, veel plezier in het sporten en de gezelligheid achteraf. Zowel jeugd als senioren. Laten we het niet verpesten en er toch vooral voor zorgen dat nu de competities door kunnen gaan. Voor jong en oud. We moeten het er maar even mee doen. En tegen degene die daar moeite mee hebben zou ik zeggen ‘Take it or leave it’.

Zevenhoven kopje onder in Oudewater

Bespiegelingen vooraf bij “Aanvallen & Verdedigen”