Dennis van den Ing, Trainer in overweging, 0172SPORT column, 0172SPORT

Spanningen nemen toe

Het weekend van de bezinning zoals ze zo mooi roepen in Den Haag, afkoelen en dan dinsdagochtend het puin gaan ruimen wat er vorige week is aangericht. Als ons kabinet een weerspiegeling zou zijn van het voetbal zouden alle wedstrijden geëindigd zijn met een tekort aan spelers. Was de druk op de zorg met vijftig procent toegenomen, zo vaak werd er nagetrapt of met gestrekt been ingekomen…

Het lijkt wel of er geen spelregels zijn binnen het debatteren in de tweede kamer over kwesties waar we binnen het voetballen een gele kaart voor geven, vrije trap nemen en doorgaan met het grotere belang om de wedstrijd te winnen. Het amateurvoetbal en eigenlijk alle buitensporten liggen al maanden aan banden omdat het volgens het kabinet schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Als je nou een crisis hebt waarin de gezondheid en vooral de druk op de zorg al enorm is, de economie nagenoeg is lamgelegd, de toeslagenaffaire weer onderop de stapel is gelegd en Groningen nog steeds wacht op een vergoeding die KLM in ruime mate wél heeft gekregen, dan zou je zeggen dat er fundamenteel iets mis is in dit land! En wanneer er geleerden zijn die roepen dat het eigenlijk wel erg kortzichtig was om de buitensporten stil te leggen, begint de spanning toch wel naar een hoogtepunt te stijgen. Bewezen wordt dat er wel publiek in stadions kunnen plaatsnemen en dat er in de restaurants op anderhalve meter geen besmettingen hebben plaats gevonden, dan mag Den Haag zich terdege afvragen ‘waar zijn we nou mee bezig?!’

‘Ik doe een oproep aan de roeptoeters in Den Haag; de winnaar is bekend, accepteer je verlies en doe je werk!’

Over een paar weken kan Ajax kampioen worden en gaat ADO samen met VVV naar de KKD, voor die tijd mogen de nummers twee, drie, vier en misschien vijf gaan strijden om het tweede ticket voor de Champions League. De spanning rond de tweede plek neemt toe waardoor de belangen per club groter worden en ze werkelijk weer gaan spelen om te winnen. Dat zou je onderin de Eredivisie ook verwachten, daar is het meer spannend dan spelen om te winnen. De echte visie en strategie ontbreekt aan de onderkant van de eredivisie, wat op zich begrijpelijk is, echter als je een gezonde visie op voetball hebt dan kan je wedstrijden regelmatig winnend afsluiten en dat bewijst het Emmen van Dick LukKien maar al te goed. Een andere Dick, Dick Advocaat, is bezig aan opa’s laatste kunstje. Ook dat zal spannend worden voor hem, dagelijks thuiszitten en af toe een beetje commentaar leveren vanaf de zijlijn. Dit terwijl hij nog met passie en liefde met zijn poten in de blubber wil staan. Het kan dus nog een mooi slot worden waarvan ik denk dat AZ de tweede plaats zal innemen en dat PSV mag gaan uithuilen, al weet je het nooit als er een Duitse trainer aan het roer staat. Of gaan PSV, AZ en Vitesse na de competitie ook roepen dat Ajax oneerlijk aan kop gaat en kampioen is geworden met vals spel, leugens of met ongerechtigde spelers heeft gespeeld.
Als ze in Den Haag mogen liegen of vergeten zijn wat ze hebben gezegd mogen wij dat in het land ook. Het zal dus nog spannend worden wat het einde van de competitie gaat bieden onder Ajax.

Als amateurtrainer doe ik het met de interne competitie de komende weken, zodat we op zaterdag nog wat strijd intern hebben in een mini-competitie. De spanningen nemen daar ook toe, de verliezer moet de BBQ organiseren én betalen, zodra ons kabinet ons weer de ruimte geeft om normaal sport te gaan bedrijven in de buitenlucht. Want zeg nou eerlijk, we betalen toch belasting om goed bediend te worden vanuit de overheid en dat zij met visie en beleid samen met ons de strijd aan gaan tegen Corona? We betalen toch contributie om de club te helpen en competitievoetbal in de buitenlucht te spelen zodat we ons mentaal en fysiek sterk goed genoeg voelen om tegen Corona te strijden? Dus als Den Haag zo doorgaat met deze wijze van regeren is het absoluut geen voorbeeld voor de samenleving en nemen de spanningen toe. Ik doe dus een oproep aan de roeptoeters in Den Haag; de winnaar is bekend, accepteer je verlies en doe je werk!

0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

De winnaars van morgen

Chris den Haan maakt overstap van Altior naar Aarlanderveen