Nieuwkoop - Sporting Leiden, 0172SPORT

Nieuwkoop verspeelt voorsprong tegen Sporting Leiden

Nieuwkoop | Na één overwinning en één nederlaag stond voor Nieuwkoop in de derde speelronde van de competitie de confrontatie met koploper Sporting Leiden op het programma. Na een goede eerste helft volgde een matige, waarin de bezoekers Nieuwkoops comfortabele 2-0 voorsprong nog wisten om te buigen.

Thomas Boekestein was voldoende hersteld van een hersensschudding die hij opliep tijdens de 0172SPORT-Cup en keerde zodoende terug onder de lat. Ook Job Stolk’s naam stond weer eens in de basisopstelling. Hij nam de plaats in van de geblesseerde Jeffrey van Lith.

Nieuwkoop begon goed aan de wedstrijd en kon al vroeg de voorsprong noteren. Dennis Boer kreeg de bal op links, trok naar buiten en gaf een hoge voorzet richting Job Stolk die de vroege 1-0 tegen de touwen kopte. De oranjehemden hadden de volledige controle over de wedstrijd en gingen direct op zoek naar de volgende treffer. Uit een hoekschop was Daan Zuijdervliet, met harde kopbal dichtbij maar zijn inzet werd knap over de lat getikt door de doelman van de bezoekers. Een minuut later zag Boer zijn afstandsschot uiteenspatten op diezelfde lat.

Boer kreeg enkele minuten later opnieuw een kans, maar zag na een knappe steekbal in zijn richting het schot gekeerd worden. Richting de rust nam het kansen aantal iets af, maar richting het rustsignaal werd nog één keer een eindsprint ingezet. Dat begon met een fraaie redding van Boekestein op een schot die door Joeri Devilee ineens uit de lucht werd genomen. Aan de andere kant werd een indraaiende vrije trap van Boer binnengetikt door Sam Vijfhuizen wat de 2-0 ruststand betekende op Sportpark de Dulen.

Het eerste kwartier na rust zagen de toeschouwers een onveranderd spelbeeld. Nieuwkoop had controle over de wedstrijd en kreeg kansen. Dit was de fase waarin de thuisploeg het duel had moeten beslissen. Eerst waren Vijfhuizen en Boer dichtbij maar de grootste kans was voor middenvelder Boy Vork. Zijn vrije trap van een meter of vijfendertig leek de keeper te verrassen, maar zijn bal spatte uiteen op de paal.

‘Meer dan acht kansen krijgen en dan twee keer scoren is te weinig.’

Michel Strating | Trainer sv Nieuwkoop

Na een uur voetballen deed Sporting Leiden iets terug. Een steekbal op Sipan Khalid, die overigens buitenspel stond, gaf de bezoekers weer hoop. Nieuwkoop verloor het initiatief en zag de zege het volledig uit de handen zag glippen, want enkele minuten later stond de 2-2 al op het scorebord. Weer was het Khalid die, weer op randje van buitenspel, diep werd gestuurd en de bal langs Boekestein werkte. De comeback van de bezoekers was binnen tien minuten geklaard, want na zeventig minuten maakte Khalid zijn hattrick compleet.

De energie was weg bij Nieuwkoop en het kreeg een kwartier voor tijd ook nog eens een onterechte strafschop tegen. Na het wegschieten van de bal na een hoekschop werd ook de tegenstander per ongeluk geraakt en scheidsrechter Brouwer vond dat voldoende voor een strafschop. De pingel werd gepakt door Boekestein en zo bleef de thuisploeg in de race. Ondanks dat kon de ploeg van Michel Strating geen vuist meer maken tegen de koploper, dat zelf overigens via andermaal Khalid dichtbij de vierde goal was. De eindstand werd uiteindelijk 2-3.

Trainer Michel Strating baalt na afloop, maar zag ook lichtpuntjes. ‘We hadden onszelf moeten belonen in de eerste helft. Meer dan acht kansen krijgen en dan twee keer scoren is te weinig. De tegenstander krijgt er vijf en scoort drie keer. Wel waren we sterker aan de bal dan vorige week, wat een lichtpunt is.’

Volgende week speelt Nieuwkoop de derby in en tegen Aarlanderveen. De gastheren zijn nog ongeslagen en vinden zichzelf terug op de derde plaats. Aan Nieuwkoop de taak hier verandering in te brengen.