Nieuwkoop pakt volle buit in matte editie ‘El Plasico’

Noorden | Ondanks de niet al te beste weersomstandigheden wist menig voetballiefhebber Sportpark de Koet toch te vinden voor dé burenruzie van de 3e klasse. Zij werden getrakteerd op vuurwerk, helaas betrof dit een paar flinke klappen van Chinese makelij en was dit nog voor het eerste fluitsignaal. Tijdens de negentig minuten voetbal was het vooral mat wat de kemphanen lieten zien.

De ploeg van Dennis van den Ing startte scherp aan de wedstrijd en wist in de beginfase de meeste duels op het middenveld te winnen. Eén van deze balveroveringen dreigde gevaarlijk te worden toen Menno van Zuylen doorstak maar Nieuwkoop-aanvoerder Jeffrey van Lith trok aan de noodrem door hem naar de grond te werken. Scheidsrechter Moussaoui besloot hem te sparen en de kaart op zak te houden. Vier minuten later was het andermaal Van Zulyen die de bal na een duel tussen Robin van Koert en Joris Verweij kon overnemen en zich zo een vrije doortocht verschafte richting Nieuwkoop-keeper Thomas Boekenstein. Laatstgenoemde wist met de voet uitstekend redding te brengen op de inzet van Van Zuylen. Na deze eerste tien minuten nam Nieuwkoop het initiatief over en gaf dit de eerste helft ook niet meer uit handen. Na achttien minuten was er de eerste dreiging toen Dennis Boer alleen op Bas Kalshoven afging. Knullig speelde hij de bal te ver voor zich uit waarna Kalshoven de bal makkelijk op kon rapen. Nieuwkoop bleef de bal keurig rondspelen en wachtte op de ruimtes in de rug van de Noordense defensie. Opvallend was dat het vijfmans middenveld van de Noordenaren voeten te kort kwam tegen de drie Nieuwkoopse opponenten. NSV’46-middenvelder Daan Koot zag het met lede ogen aan. ‘Steeds konden zij hun spits (Sam Vijfhuizen, red.) aanspelen die, geheel vrijstaand, het spel weer kon verleggen waarna zij op de juiste momenten hun buitenspelers in stelling kon brengen. Als je een balvaste spits zo het spel laat verdelen, blijf je heen en weer lopen. Tactisch gezien was het gewoonweg niet op orde bij ons’. Nieuwkoop-trainer Michel Strating was dezelfde mening toebedeeld. ‘We wisten hoe NSV’46 zou gaan spelen en hier hebben we ons heel goed op voorbereid. Ik kan gerust zeggen dat we ze de eerste helft tactisch overklast hebben, en dat voelt lekker.’

‘Tactisch gezien was het gewoonweg niet op orde bij ons’

Daan Koot – middenvelder NSV’46

In de vierentwintigste minuut was het Dennis Boer die de ban brak. Eerst liet hij directe tegenstander Perry Lok zijn hielen zien om vervolgens de bal in de korte hoek achter een verbouwereerde Kalshoven te schieten, 0-1. Twee minuten later behoedde diezelfde Kalshoven zijn ploeg voor een nog grotere domper door zich tot twee keer toe katachtig voor een bal te werpen. In de drieëndertigste minuut drukte Thijs van Zon het veldoverwicht uit in een tweede Nieuwkoops doelpunt. Aan de rechterkant van het veld bleef hij knap op de been en schoot daarna vanuit een moeilijke hoek het leer fantastische wijze in het dak van het doel. De ‘Koeten’ zochtte vanuit de aftrap die volgde meteen de aanval en dit resulteerde in het gewenste effect. Eerst dacht iedereen met een rood-wit hart nog aan een strafschop toen Cas van der Hoorn naar de grond ging, luttele tellen later schoot Robin van Koert de aansluitingstreffer tegen de touwen, 1-2. Even leek de wedstrijd dus weer een wedstrijd te worden, maar Nieuwkoop herstelde zich snel weer van deze tegentreffer en wist de bal weer lange fases in de ploeg te houden en zo de aanvalslusten van Noordense kant te neutraliseren.

De tweede helft waren de ‘Platvissen’ niet meer oppermachtig en werd het meer een open wedstrijd met wat kansen over en weer. Nimmer zou het echter een derby worden waar nog lang over nagepraat zal worden, daarvoor was het allemaal veel te lief. Vooral aan Noordense zijde ontbrak net dat beetje gif wat je nodig hebt om een voetballend betere opponent uit het spel te halen. Fysieke krachten als Stefan van Tol (geblesseerd) of een op soms op het randje spelende Lars de Jong (geschorst) werden hierom node gemist. Aan de overkant stond wel zo’n type, in de persoon van Joris Verweij, die een minuut voor tijd nog wel aan een rode kaart ontsnapte toen hij de doorgebroken Robin van Koert naar de grond werkte. Invaller Frank Veelenturf was met het hoofd namens de bezoekers het dichtste bij de derde treffer. Aan de andere zijde zag Kevin Fransen zijn kopbal in de laatste minuut voorlangs gaan en hiermee ook de hoop op een puntje. Aan de stand veranderde dus niks meer; de eindstand bleek al in de rust op het scorebord te staan…