Nieuwkoop door naar kwartfinale na nieuwe bekerstunt

Ridderkerk | Na het overleven van de poulefase en de stunts tegen Olympia en Zwaluwen, wachtte Nieuwkoop in de achtste finale van de districtsbeker opnieuw een zware, maar mooie kluif. Dinsdagavond ging het op bezoek bij RVVH, de nummer vijf van de 1e klasse C. Opnieuw kwamen de oranjehemden tot een geweldige stunt.

Trainer Boris van Es had in dit duel ten opzichte van afgelopen zaterdag een plekje ingeruimd voor Dirk van den Haak en Niels van Rijn. Dit betekende dat aanvoerder Joris Verweij en Noë Esselink op de bank begonnen.

De openingsfase was één van zoeken. RVVH probeerde met de rappe aanvallers de ruimte te zoeken achter de verdediging van Nieuwkoop, dat zelf in balbezit vaak slordig was. Het eerste wapenfeit van de wedstrijd was een vrije trap van de thuisploeg, die via de Nieuwkoop-muur net naast het doel van Thomas Boekestein vloog. Ondanks de slordigheidjes hier en daar kwam Nieuwkoop wel tot kansen. Zo kreeg Boy Vork een mogelijkheid na een goede actie en voorzet van Sam van der Hoorn, maar raakte hij de bal niet goed. Dave Verhage mocht één op één met de keeper en wilde de bal afleggen op de meegelopen Hamza El Marajie, maar deed dat net achter hem.

Na ruim een kwartier spelen kreeg RVVH de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een discutabel gegeven strafschop wegens vermeend hands werd goed binnengeschoten en betekende de 1-0. Het was één van de opvallende beslissingen die de scheidsrechter regelmatig nam in dit duel. Kort na de openingstreffer kreeg de thuisploeg meteen een nieuwe grote kans. Ditmaal was het de lat die Nieuwkoop redde. Kort voor rust werd de lat opnieuw geraakt door de Ridderkerkers. Nu vanuit een kopbal na een vrije trap. De kleedkamer werd opgezocht met een 1-0 achterstand.

Nieuwkoop kwam vervolgens duidelijk feller uit de kleedkamer. Dat deed het met invallers Esselink en Robin Voorend, die duidelijk nieuwe en frisse energie brachten. Dit leverde al snel de gelijkmaker op. Na een goede voorzet van Verhage kon Thijs van der Zon de bal in de hoek schuiven, 1-1. Nieuwkoop bleef het betere van het spel houden en RVVH leek duidelijk verrast te worden. Wat volgde was een behoorlijk aantal kansen, onder andere via de erg actieve Voorend. Maar steeds was een verdedigend been of de keeper een sta in de weg.

“Eigenlijk hadden we het vandaag binnen de negentig minuten al moeten afmaken.”

Penaltyheld Thomas Boekestein

Toen het eindsignaal na negentig minuten klonk stond er een 1-1 stand op het scorebord, waar een stand van 1-3 of 1-4 ook niet gek geweest was. Maar het was gelijk en dus volgden er strafschoppen. Van der Zon, Vork, Verhage en Vijfhuizen bleven foutloos vanaf de stip. RVVH zag de eerste en derde pingel binnenvliegen. De tweede werd op de paal geschoten en de vierde werd gepakt door Boekestein. Die redding betekende het einde van de strafschoppenreeks en het begin van de enorme ontlading bij Nieuwkoop. Opnieuw een stunt en dus door naar de kwartfinale van de beker!

Doelman Boekestein die de vierde Riddekerkse strafschop stopte en zo de beslissing afdwong kon het allemaal amper bevatten. “Het blijft wel echt bizar dat we dit hele seizoen alleen twee keer van RKDES hebben verloren en verder helemaal niet. Dit was ook zeker een spannend potje, maar eigenlijk moet je het vandaag binnen de negentig minuten afmaken. Uiteindelijk winnen we alsnog na strafschoppen en kun je zeker spreken van een verdiende zege!”

Nieuwkoop zit als enige derde klasser nog in het bekertoernooi. De overige zeven ploegen zijn Nieuwenhoorn, RKAVV, SJC, Westlandia, HBS (allen 4e divisie), Spartaan ’20 en XerxesDZB (allebei 1e klasse).

Opstelling SV Nieuwkoop:
Thomas Boekestein; Rick Pouw, Mike Boelee, Niels van Rijn (46. Noë Esselink); Thijs van der Zon, Dirk van den Haak, Sam van der Hoorn, Boy Vork, Dave Verhage; Sam Vijfhuizen, Hamza El Marajie (46. Robin Voorend)

Bron: Rick Sinnige
Archieffoto: Kees Verhaar

Wedstrijdzwemmers ZV de Plas pakken veel medailles

Voorbeschouwing op speelronde 19