Theoretisch Gesproken, Theo Leliveld, Column, 0172SPORT

Leiderschap

Elk team heeft een aanvoerder. Soms is het volstrekt logisch wie van de selectiespelers deze taak op zich neemt of toebedeeld krijgt. Twee goede voorbeelden hiervan zijn Lars van der Pijl van TAVV en sv Aarlanderveen-captain Mike Busse. Beide speler beschikken over leiderskwaliteit, doorzettingsvermogen, gedrevenheid en gaan doorgaans voorop in de strijd.

Zo durft Van der Pijl voor zijn mening uit te komen, ook een eigenschap van een leider. Een van uitspraken luidde “We moeten in ieder geval promoveren, maar het liefst met een kampioenschap. Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan is volgend seizoen opnieuw de doelstelling om zo snel mogelijk richting de tweede klasse te gaan. Vorig seizoen misten we gewoon kwaliteit in de tweede klasse. Je had Louis van Gaal voor de groep kunnen zetten, maar ook dan waren we gedegradeerd.”
Met die laatste uitspraak heeft Van der Pijl aan alles laten merken dat hij en zijn team achter trainer Frenk van der Kleij bleven staan. Een andere uitspraak van de captain was, dat Van der Kleij tactisch enorm sterk is en dat dit seizoen zijn vruchten afwerpt. Ook gaf hij aan dat TAVV als spelersgroep volwassener zijn geworden en elkaar dus meer maar ook eerder corrigeren. Hij is daarin op zeker belangrijk, een uitstekende aanvoerder in mijn ogen.

Binnen de club Aarlanderveen was het de afgelopen periode erg onrustig. Het bestuur besloot dat drie van zijn selectiespelers, namelijk Aziz El Bouazatti, Fahri Margoum en Reau Waandels, niet meer welkom zijn bij “de trots van de polder”, zoals zij zichzelf graag omschrijven. Ook trainer Arjen Linstra kreeg na zes jaar de wacht aangezegd, wat weer leidde tot ontevredenheid bij enkele spelers, waaronder de het eerder genoemde drietal. Dit alles maakt duidelijk dat het niet botert binnen de club Aarlanderveen.
Aanvoerder Mike Busse distantieert zich hiervan en geeft aan geen zin te hebben in randzaken, plezier staat voor hem voorop bij het voetbalspelletje. Hij is een aanvoerder die graag de hele groep bij elkaar houdt, hij denkt meer aan de club dan dat hij zichzelf op de voorgrond zet. Hij treedt niet verder naar buiten en houdt de boel dus intern. Ook een goede eigenschap: Op het jusite moment de rust bewaren en je mond houden.

Taken worden met de aanvoerder besproken en daarbij is vertrouwen van de trainer nodig. Iedere trainer geeft afhankelijk van de kwaliteiten van de aanvoerder, de man met de band meer of minder verantwoordelijkheid. Allebei pakken ze hun verantwoordelijkheid en het wordt door de groep aanvaard. Ze kunnen zich op correcte wijze verbaal uitdrukken naar scheidsrechter, medespelers én soms de tegenstander. Een goede aanvoerder vertelt de coach informatie die van invloed kan zijn op het teamgebeuren en het teamfunctioneren. Zij bewaken het teambuildings-proces rondom het veld en kunnen daar een grote invloed op uitoefenen. Ook leveren zij een positieve bijdrage aan de sfeer en de onderlinge verstandhouding, daar gaan ze allebei voor.

Beide genoemde spelers zijn mij positief opgevallen tijdens wedstrijden en rondom het hele gebeuren. Vooral in hun rol als aanvoerder. Twee heel goede aanvoerders, toppers waar beide clubs trots op mogen zijn.

Geef een bal om de zorg!

Competities amateurvoetbal worden niet meer hervat, seizoen ten einde