Zwammerdam - NSV'46, 0172SPORT, Stefan van Tol

Hardleers NSV’46 verlaat Zwammerdam met lege handen

Zwammerdam | Voorafgaand aan het seizoen werden de Noordenaren gezien als één van de drie titelkandidaten. Na drie speelronden – waarin men twee keer in actie kwam – vind de ploeg van trainer Dennis van den Ing zichzelf terug op een gedeelde voorlaatste plaats met slechts één schamel puntje. Ook in Zwammerdam moest men na een voorsprong toezien hoe de opponent uiteindelijk de wedstrijd wist om te buigen.

De wedstrijd begon met een half uur vertraging vanwege het ontbreken van goede krijtlijnen op de drassige grasmat. Toen de lijnen stonden en er was afgetrapt keken de bezoekers al snel tegen een achterstand aan. Jelle Verlooij zorgde er op knullige wijze voor dat de bal al in de twaalfde minuut achter zijn eigen doelman verdween. Twee minuten later ging de bal op de stip en mocht Lars de Jong voor de gelijkmaker aanleggen en faalde niet. Aanleiding voor de strafschop was een op de doellijn met de hand gekeerde inzet van De Jong door een Zwammerdam-verdediger. Hij mocht van geluk spreken dat hij “slechts” een penalty tegen kreeg en niet ook de douches op mocht gaan zoeken.
NSV’46 domineerde zeker het eerste half uur het duel, kreeg de betere mogelijkheden, maar bleef waakzaam voor de snelle counters van de thuisploeg. De ploeg beschikt met Mitchell Bons en Koen Woudenberg namelijk over zeer snelle en technisch begaafde aanvallers. Het laatste kwart van de eerste helft lieten zij zich steeds meer gelden, waar NSV’46 steeds vaker de slag op het middenveld verloor. Tot goals leidde het echter niet meer.

Vlak na de thee namen de Noordenaren de leiding. De Jong speelde zich knap vrij en bracht vervolgens Daan Koot in stelling. De lange linkspoot – die vorige week zichzelf centraal achterin terugvond en vandaag wegens de schorsing van Robin van Koert en de blessure van Mitchel Pijpers voorin geposteerd stond – haalde vervolgens doeltreffend uit met zijn rechterbeen, 1-2.
Zwammerdam ging op zoek naar de gelijkmaker en had grote delen na rust het betere van het spel. Steeds wisten zij in de diepte een vrije man te vinden en vanuit het middenveld aan te sluiten. Vier minuten voordat het uur verstreken was kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Vanuit een corner wist Jeroen van Dorp de 2-2 op het bord te zetten.

‘Na twee wedstrijden op één punt staan met al zes tegengoals zegt genoeg lijkt mij’

Daan Koot over de slechte competitiestart van zijn ploeg

Wederom bleek NSV’46 niet in staat een voorsprong te verdedigen waar het vorige week al moest toezien dat Woerden in blessuretijd nog langszij kwam. In Zwammerdam werd het nog erger. Een aantal gevaarlijke acties konden nog onschadelijk gemaakt worden door een goed keepende Bas Kalshoven maar twee minuten voor tijd bracht invaller Ruben de Bruin de thuisploeg de overwinning. Op de achterlijn speelde de rechtsback twee Noordenaren uit en wist vervolgens het leer achter Kalshoven te prikken. Deze klap kwamen de bezoekers niet meer te boven en zo dropen zij met lege handen af.

Het lijkt er na de degradatie van vorig jaar op dat men in Noorden niet leert van oude fouten. Nog altijd speelt de ploeg van Van den Ing in een formatie met drie verdedigers en hebben zij hier zichtbaar moeite mee. De oefenmeester zelf wijst er steevast op dat hij niet de beschikking heeft over meer defensieve krachten maar zal een manier moeten vinden meer zekerheid in te bouwen. Zeker bij een voorsprong zal er moeten worden omgeschakeld om de punten binnen te halen. Tegenstanders ruiken dat er wat te halen valt als men steeds in de ruimtes kan duiken tegen een niet al te snelle defensie.

Daan Koot was na afloop woest en had moeite de juiste woorden te vinden. ‘Je moet hier vandaag gewoon zorgen dat je een punt pakt, meer zat er in de tweede helft niet in. Maar wederom staan we met lege handen. Je merkte dat zij steeds sterker werden en we laten het gewoon gebeuren. Zo’n laatste goal ook, ongelofelijk dat met name hun rechtsback er bij ons zo doorheen loopt.’ De doelpuntenmaker wil niet met het spreekwoordelijke vingertje te gaan wijzen maar was allerminst tevreden over het optreden van zijn ploeg. ‘Nu hoor je van iedereen dat we de boel op slot moeten gooien en misschien klopt dat ook maar achteraf is het altijd makkelijk lullen. Wel denk ik dat we over het algemeen iets moeten wijzigen. Na twee wedstrijden op één punt staan met al zes tegengoals zegt genoeg lijkt mij.’

Volgende week ontvangen de Noordenaren buurman Zevenhoven dat nog altijd ongeslagen is. Koot blikte alvast vooruit op dit treffen. ‘Op papier moeten wij deze pot winnen hoewel we nu niet barsten van het zelfvertrouwen en dat bij hun wel goed zit. Toch denk ik dat wij overtuigend gaan winnen. Als we de organisatie beter op orde krijgen tenminste, want met name die Pellegrom is slim genoeg om ons af te straffen als we hem de kansen geven zoals Zwammerdam die vandaag kreeg.’