0172SPORT, De Sportverkiezing Nieuwkoop, Arjan van der Laan, Ronald Scholten, Rick van der Hoorn, Wil van der Laan, Jan van der Marel

De Sportverkiezing Nieuwkoop: De juryleden

Nieuwkoop | Regelmatig zullen wij u op 0172SPORT.nl op de hoogte houden omtrent De Sportverkiezing Nieuwkoop. Per categorie zullen wij de voorgedragen sporters en organisaties nader belichten. In onze eerste aflevering stellen wij de juryleden aan u voor. Vijf mensen uit de sportwereld met allen hun staat van dienst in de sport en van verschillende pluimage:

Wil van der Laan heeft zijn sporen verdiend in de zijspancross en met de quad. De in Ter Aar geboren Van der Laan kende zijn grootste successen in de zeventiger jaren en beginjaren tachtig. Zesmaal werd hij Nederlands kampioen en tweemaal wist hij het alternatieve WK te winnen. De ouderen onder ons herinneren vast nog wel dat legendarische nummer H17, het nummer dat recht gaf om internationale wedstrijden te mogen rijden. In die tijd waren er zelfs supportersreizen en gingen bussen vol achter hem aan.

Arjan van der Laan is afkomstig uit het voetbal. Ooit bij SV Nieuwkoop begonnen maar werd gescout door ARC. De aanvallend ingestelde middenvelder, die ook als vleugelaanvaller prima uit de voeten kon belandde bij Sparta, FC Twente, ADO en Dordrecht. Later ging hij als trainer aan de slag en is onder meer bondscoach van de Oranje Leeuwinnen geweest. Van der Laan is nog actief in het voetbal als oefenmeester.

Jan van der Marel is nog altijd de enige Nederlandse triatleet die een hele triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,195 km lopen) binnen de acht uur wist te voltooien. Daarnaast heeft hij een Europese titel op zijn palmares. Samen met ploeggenoot Rik van Trigt is hij jarenlang het regionale gezicht geweest van de triatlonsport. De roots van Van der Marel liggen in de gemeente Nieuwkoop, maar tegenwoordig is hij gehuisvest in Aarlanderveen.

Roland Scholten is dit jaar nieuw in de jury. De darter uit dartshoofdstad Den Haag is woonachtig in onze gemeente. De eerste Nederlandse darter die een wereldtitel wist te behalen (1993) en ook de eerste landgenoot die overstapte van de BDO naar de PDC. ‘The Tripod’ heeft vanwege zijn werk enkele jaren in Engeland gewoond, omdat daar de toernooien plaats vonden. Na een schouderblessure is Scholten niet meer op zijn oude niveau gekomen, maar is nog steeds een grote naam. Ook bekend analyticus bij RTL7 darts.

Rick van der Hoorn heeft misschien niet dat palmares van de overige vier juryleden, maar is een enorme sportliefhebber en dan specifiek het marathonschaatsen. Zelf werd Van der Hoorn ooit Nederlands kampioen bij de B-rijders en zijn grootste concurrent was… Herbert Dijkstra, huidig schaatscommentator bij de NOS. Vader Jan is wellicht wat bekender, maar Rick heeft onder de naam van zijn vader een heus schaatsimperium opgebouwd. Niet zo zeer vanwege de grootte van de zaak, als wel de goede naam die hij zowel nationaal als internationaal mag dragen.

De organisatie van De Sportverkiezing Nieuwkoop is dan ook maar wat trots op dit kwintet. Zowel ervaring, kennis en sportbeleving zijn bij hen aanwezig. Een zeer representatief gezelschap gaat zich dus buigen over de voordrachten…

Voorbeschouwing Altior – Laakkwartier

Mike van Vliet, Dylan Rietveld en Gerard Keijzer te gast bij De Kale Kenners