0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

De onderbelichte sport Triathlon

Voetbal, tennis, hockey, wielrennen… het zijn de meest bekende en beoefende sporten hier in Nederland. Er is ook verreweg de meeste aandacht voor. Een van de zwaarste sporten, die in mijn ogen nog wel eens onderbelicht is, is triathlon.

Een korte uitleg van de sport voor de lezers die nog niet erg bekend zijn met het principe; Triathlon is een sport waarbij je zwemt, fietst en loopt achter elkaar. Dit kan op verschillende afstanden. Zo heb je de sprintafstand, kwart afstand, Olympische afstand, halve afstand en hele afstand. In Nieuwkoop wordt bijvoorbeeld ieder jaar de halve afstand georganiseerd (1,8 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km hardlopen). Net als bij andere sporten heb je een profveld, zij nemen meestal deel aan wedstrijden over de hele wereld. Deelnemen aan kleinere wedstrijden is ook mogelijk, zo worden er in Nederland ontzettend veel wedstrijden georganiseerd, waaronder ook teamcompetities. Bij veel wedstrijden heb je dan ook nog de mogelijkheid om in een duo/trio mee te doen. In een twee- of drietal werk je ieder je eigen onderdeel af. Een iemand zwemt, één iemand fietst en één iemand loopt. Iedereen kan er in principe aan meedoen.

Enfin, dat is helder. Hoop ik. Zoals benoemd wordt in Nieuwkoop jaarlijks de halve triathlon georganiseerd. Vroeger meer een happening dan nu, zoals ik begreep. Tegenwoordig staat er steeds minder publiek langs de kant en jaarlijks zijn er dezelfde gezichten die als vrijwilliger actief zijn. Hardop vraag ik me af hoeveel mensen bijvoorbeeld zouden weten dat tussen 2000 en heden het Nederlands kampioenschap dertien keer(!) is georganiseerd in Nieuwkoop. Ik vraag me zelfs af hoeveel mensen die aan het parcours wonen dat zouden weten. Ik denk dan ook dat er een mooie kans ligt voor het Nieuwkoopse publiek en ondernemers om wat meer te kijken naar deze sport, bijvoorbeeld tijdens de editie van het evenement in Nieuwkoop dat komend jaar op 30 mei zal plaatsvinden.

‘Nieuwkoop wordt gezien als het ‘triathlon-walhalla’ van Nederland’

Wat veel mensen niet weten is dat Nieuwkoop, samen met Almere, wordt gezien als het ‘triathlon-walhalla’ van Nederland. Vraag menig triatleet waar zij een keer aan de start willen staan in Nederland en je zal die twee antwoorden krijgen. Het is één van de oudste triathlons van Nederland en bovendien ook een wedstrijd, waar door het NK, jaarlijks veel profs aan de start staan.

Ook in de landelijke media hoor of zie je nauwelijks iets over triathlon. Heel spaarzaam publiceert NOS Sport een bericht over de Olympische afstand. Rachel Klamer zou voor enigszins actieve sportvolgers nog een bekende naam kunnen zijn, maar daar zal het ook bij blijven. Als ik hier de namen van Yvonne van Vlerken, Evert Scheltinga, Bas Diederen of Jorik van Egdom noem zal er bij weinigen een lampje gaan branden. Misschien dat dat bij twee succesvolle Nieuwkoopse triatleten, Jan van der Marel en Rik van Trigt, wel gebeurt. Jan werd in 1999 Europees kampioen op de lange afstand en won vijf Nederlandse titels. Bovendien won hij ook acht keer de wedstrijd in Nieuwkoop, waarmee hij tot op de dag van vandaag recordhouder is. Rik pakte vier keer brons op het NK lange afstand en is tegenwoordig bondscoach van de Nederlandse selectie.

Tegenwoordig hoor je heel zelden een kind zeggen; “Ik ga op triathlon.” Ik kan zeggen dat het spaarzaam is, omdat het mij vorig jaar gebeurde dat er een jongen stopte met voetballen bij SV Nieuwkoop, om aan triathlon te gaan doen. In Nieuwkoop wordt ook een Jeugdtriathlon georganiseerd, waarmee kinderen enthousiast wordt gemaakt om aan triathlon te gaan doen. Het is een sport die meer aandacht verdient dan dat het nu krijgt. Moedig het vooral eens aan bij jouw kind om komend jaar mee te doen, of overweeg zelf eens om (in een trio bijvoorbeeld) mee te gaan doen aan een triathlon, want wie weet is jouw kind of ben jij zelf wel die nieuwe Jan van der Marel of Rik van Trigt… Nieuwkoop kan tenslotte voor het eerst sinds 1999 wel weer eens een winnaar van eigen bodem gebruiken…

0172SPORT, Amateurvoetbal, Coronavirus, afgelasting

KNVB hoopt competities half januari te hervatten

Samenwerking fysiotherapie en fitness