Cyclo & Cross in Nieuwveen op zondag 13 oktober

Nieuwveen | De H.O.V. Automobielen Cyclocross is een eendaags offroad fietsspektakel. Op zondag 13 oktober zal dat plaats vinden bij Zwembad Aarweide te Nieuwveen. Het is dit jaar de tiende editie van dit sportevenement, waaraan deelnemers van 7 t/m 100 jaar kunnen meedoen.

Cyclocross – ook wel veldrijden genaamd – is mateloos populair. Dit komt mede doordat Nederland Internationaal grote prijzen wint. Het grote boegbeeld hiervan is Mathieu van der Poel.

In Nieuwveen is het in 2009 begonnen met een kleine wedstrijd. Dit is uitgegroeid tot een aantal wedstrijden in diverse leeftijdscategorieën. Inmiddels is het aangesloten bij de Amsterdamse Cross Competitie (ACC). Voorheen was de naam Cyclo & Cross Nieuwveen. Maar de komende drie jaar heeft H.O.V. Automobielen uit Ter Aar zich als hoofdsponsor aan het event verbonden.

De cross in Nieuwveen is traditioneel de openingswedstrijd van de ACC. Er staan dan ook zeer veel deelnemers aan de start in de verschillende categorieën. Het kan zomaar zijn dat er bij de 45 plus categorie meer dan honderd staan. Het klapstuk is de laatste wedstrijd van deze dag, de 45 minuten categorie. Hier kan het voorkomen – en dit is meerdere keren gebeurd – dat er profs aan de start staan, bijvoorbeeld Dylan Groenewegen! Maar zeker is dat de top van de huidige amateurs komen rijden.

Deelnemen binnen jouw leeftijd categorie kan. Je moet je van tevoren aanmelden, dit kan nog tot 10 oktober. Dat geldt dan wel voor de mensen met minimaal een KNWU basis licentie. Geen licentie? In Nieuwveen kan je gewoon starten. Je krijgt dan een afwijkend nummer en doet niet mee in de competitie. Inschrijfgeld is twee euro voor de jeugd en vier voor volwassenen. Kom je alleen kijken naar dit spektakel – want dat is het – dan is de toegang gratis.

Een hapje en drankje zijn te koop op de parkeerplaats, maar dit jaar ook langs het parcours. Wil je zien hoe de renners steile klimmen oprijden, door de blubber crossen, door een zandbak moeten fietsen of over balken zien springen? Kom dan kijken. Je kunt langs het hele parcours veilig lopen.
Zwembad Aarweide is nu voor het achtste jaar gastvrouw. Ze rijden op, om en langs dit terrein aan de Schilkerweg in Nieuwveen. Diverse sponsoren maken het hele evenement mogelijk. Ook de vele vrijwilligers die alles opbouwen en afbreken zijn niet weg te denken.

13 oktober begint dit fietsfeest om 10:00 uur. De laatste wedstrijd start om 13:30 uur.

Meer informatie staat op www.hovautomobielencyclocross.nl

Robin van Koert interview, 0172SPORT

Robin van Koert: ‘Jammer dat Rijnstreek eruit gestapt is, dat scheelt weer een goaltje of vijf’

Gouden Handschoen 0172SPORT

Nieuw: de Gouden Handschoen