Bekersprookje Nieuwkoop duurt voort na nieuwe megastunt: door naar halve finale én landelijke beker

Nieuwkoop | In Bunschoten werd dit jaar het bekersprookje geschreven van Spakenburg, dat uiteindelijk in de halve finale van de landelijke KNVB Beker verloor van PSV. Inmiddels mogen we zeggen dat er in Nieuwkoop een sprookje wordt geschreven dat misschien nog wel mooier is. Als derdeklasser heeft de ploeg van trainer Boris van Es zich bij de laatste vier gevoegd van de districtsbeker en zich daarmee geplaatst voor de landelijke KNVB Beker in het nieuwe seizoen.

Nieuwkoop moest het dinsdagavond op Sportpark de Dulen in de kwartfinale opnemen tegen 4e divisionist Nieuwenhoorn. Zo druk als het was bij de derby tegen Aarlanderveen afgelopen zaterdag was het net niet, maar toch stonden er honderden mensen langs de kant voor dit duel. Nieuwkoop voelde zich gesteund door de support en beschikte dit duel over een echte twaalfde man, die minstens net zo fanatiek was als de elf op het veld.

De elf fanatiekelingen op het veld moesten uiteindelijk ervoor zien te zorgen dat er gewonnen zou worden. Al heel snel groeide het geloof in een nieuwe megastunt. Al na twee minuten kreeg Hamza El Marajie de bal op een fraaie wijze mee de diepte in, omspeelde de keeper en opende de score, 1-0. Diezelfde El Marajie had een paar minuten later vanaf elf meter de score kunnen verdubbelen, maar helaas schoot hij de bal naast de verkeerde kant van de paal.

Nieuwkoop bleef dominanter dan Nieuwenhoorn, maar zag de 4e divisionist na 25 minuten voetballen toch langszij komen. Een vrije trap werd binnengeschoten en betekende de 1-1. Ondanks die treffer pakte Nieuwkoop hun eigen spel weer snel op en bleef het zoeken naar kansen. Via Robin Voorend en Boy Vork kwamen die kansen ook, maar ze konden niet worden omgezet in doelpunten.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Nieuwkoop bleef zeer fanatiek en goed voetballend zoeken naar kansen. Het was wederom El Marajie die zichzelf naar een enorme mogelijkheid voetbalde. Hij zag de bal uiteindelijk uiteen spatten op de paal. Kort hierna werd hij overigens gewisseld voor Thijs van der Zon. Na die wissel was het Nieuwenhoorn dat de leiding nam. Een indraaiende bal na een hoekschop werd door iedereen gemist, waardoor de bezoekers ineens op 1-2 kwam.
Ook nu pakte Nieuwkoop de draad weer snel op en bleef strijden, maar vooral ook prima aanvallen op de mat leggen. Voorend kreeg een kans na zo’n mooie aanval, maar schoot naast. In de 71e minuut was het wel raak. Na een goede actie plus voorzet van Voorend kon invaller Van der Zon de 2-2 binnentikken.

Tien minuten voor tijd moest de ploeg van Van Es door met tien man. Doelman Boekestein haalde een doorgebroken speler neer en kon vertrekken met rood. Reservedoelman Demian van der Lek nam de plek in onder de lat. Zelfs met een man minder bleef Nieuwkoop het brutaalst. Dit had zelfs een winnende goal op móéten leveren van Van der Zon, maar voor een leeg doel schoot hij de perfect gegeven voorzet over. Zo gingen men dus, net als tegen RVVH, de penaltyserie in.

“Of het de zenuwen waren? Nee, de keeper koos gewoon de goede hoek.”

Rick Pouw miste de beslissende strafschop zonder gevolgen

De bezoekers mochten de serie strafschoppen beginnen en schoten de eerste drie feilloos binnen. Nieuwkoop antwoordde steeds op de goede manier en zag bij de vierde strafschop van Nieuwenhoorn Van der Lek de elfmetertrap keren. Dirk van den Haak schoot vervolgens tevens mis, maar zijn strafschop moest worden overgenomen. Zijn tweede poging trof wel doel. Toen ook Nieuwenhoorn weer scoorde kon Rick Pouw het duel beslissen. De normaliter van elf meter trefzekere verdediger miste echter, waardoor men nog even door moest. Om en om dus. Bij de zevende strafschop was het wederom Van der Lek die zijn ploeg op matchpoint zette. Sam van der Hoorn kwam naar voren voor de tweede kans op de halve finale en de jongeling stuurde de doelman wél de verkeerde hoek in waarna De Dulen ontplofte. Er werd daarna volop feest gevierd met de supporters langs het veld en later in de kantine.

Rick Pouw sprak van een ‘geweldige avond’: “Dit is heel bijzonder om me te maken! De halve finale, ongelooflijk. En terecht ook nog, want ik denk dat we het al eerder moeten beslissen. In de eerste helft hebben we zomaar vijf kansen om de score hoger uit te laten vallen. Ook met tien man nog die kans van Thijs vlak voor tijd. We speelden wederom weer heel goed.” Dat hij zelf zijn strafschop miste en het hierdoor weer onnodig spannend maakte deerde hem allerminst. “Ik moet ‘m er gewoon in schieten. Of het de zenuwen waren? Dat wil ik niet de schuld geven, de keeper koos gewoon de goede hoek. Zuur maar zonder gevolgen. Geweldig dan Demian die strafschoppen keert, als jongeling invallen in zo’n wedstrijd en dan dit doen dat is echt een jongensdroom natuurlijk!”

De overwinning betekent niet alleen plaatsing voor de halve finale, maar dus ook voor het eerst in de clubgeschiedenis deelname aan de landelijke KNVB Beker, in het nieuwe seizoen. Voordat dat zover is, zal men in Nieuwkoop eerst gaan dromen van een finaleplek…