Beau Snellink van start op de NK afstanden

Heerenveen | Morgenmiddag rijdt Noordenaar Beau Snellink zijn eerste Nederlandse Kampioenschap in schaatstempel Thialf. Op de vijf kilometer zal hij zich gaan meten met de gevestigde orde en zal hij zien waar hij momenteel staat. Sinds zijn aansluiting bij het talententeam TalendNED is er sowieso een hoop veranderd in het leven van de jonge schaatser. Aan de vooravond van één van zijn mooiste wedstrijden tot nu toe blikken wij met hem terug en stiekem alvast vooruit.

Wie de Noordenaar volgt op social media kon al zien dat Snellink er een pittig trainingsregime op na houdt de laatste tijd. Sinds april heeft hij zich aangesloten bij TalentNED, een ploeg dat zich richt op talentvolle schaatsers en in Gerard Kemkers een bekend gezicht als directeur kent. Snellink vond hier het perfecte plaatje waar hij naar op zoek was. ‘Ik had met verschillende ploegen contact maar toen TalendNED mij benaderde en we het eerste gesprek hadden gevoerd was ik direct heel enthousiast. Het doel van de ploeg, de richtlijnen en de visie pasten helemaal in mijn straatje. Twee dagen later zette ik mijn krabbel al onder het contract, een beslissing waar ik nog geen moment spijt van heb gehad’, licht Snellink toe.
Met “de krabbel” zoals hij dat zelf noemt veranderde er een hoop in het leven van de toen achttienjarige. Hij leeft nu het leven van topsporter en dat hield onder andere in dat hij het ouderlijk huis in Noorden moest verlaten voor een eigen woning in Hengelo om dichterbij de uitvalsbasis Enschede te zijn. Ook zijn opleiding werd op een laag pitje gezet, maar middels goede afspraken met zijn school gaat ook dat traject volgens plan. Hoe dan ook, Snellink heeft zijn prioriteiten duidelijk op het ijs liggen. ‘Ja het ging allemaal heel erg snel maar het bevalt me erg goed moet ik zeggen. Ik ga Hengelo trouwens over iets meer dan een maand alweer achter me laten want dan betrek ik een woning in Enschede, nog dichterbij de ijsbaan. Dat is allemaal iets fijner qua planning en dergelijke. We trainen namelijk twee keer per dag en tussendoor moet ik echt slapen, want anders haal ik het einde van de week niet, haha. Buiten dat het allemaal goed bevalt hebben mijn nieuwe ploeg en omgeving ook invloed op mijn prestaties. Ik wordt sterker en sterker en leer hoe het is om te leven als topsporter. We zijn nu iets meer dan drie weken onderweg in het winterseizoen en de prestaties liegen er niet om. We hebben al heel wat mooie tijden weggezet.’

‘We trainen twee keer per dag en tussendoor moet ik echt slapen, want anders haal ik het einde van de week niet’

Snellink over het leven als topsporter

Wanneer Snellink niet twee maal per dag op de ijsbaan is, zit hij ergens in trainingskamp. Zoals ook drie weken geleden toen hij met de hele Nederlandse schaatsequipe neerstreek in Inzell. Het was daar in Duitsland waar hij zijn startticket voor de vijf kilometer op het NK wist te bemachtigen. ‘In Inzell reed ik een tijd van 6:23,69 en dat is een A-limiet. Hierdoor was ik direct geplaatst voor de grote toernooien. Komend weekend dus de NK afstanden in Thialf.’ Snellink reed vorig jaar de massastart tijdens de NK in Thialf, maar niet eerder reed hij een individuele afstand, iets waar hij heel erg naar uitkijkt. ‘Het is jammer dat Thialf niet vol zit en mijn ouders er niet bij zijn maar ik ben er klaar voor. Ik ben heel blij dat we mogen racen en dat ik mij kan meten met de echte top in Nederland. Ik hoop dat we wat moois kunnen laten zien.’
Zijn ouders zullen in Noorden aan de buis gekluisterd zitten want gelukkig voor hen is het spektakel live te volgen op de nationale televisie. Uit het antwoord op de vraag of het Noordense talent zich aan een voorspelling durft te wagen klinkt ook al een echte topsporter. ‘Ik ga me aan mijn race houden en mijn doel is om een goede rit te rijden. Daarna zien we wel welke tijd en plaats dit oplevert.’

0172SPORT wenst Beau in ieder geval heel veel succes!

Snellink rijdt komende vrijdag omstreeks 15.20 uur de eerste rit van de dag tegen Robert Bovenhuis. Alles is vanaf 15.00 uur te volgen op NPO en en nos.nl

Foto: Beau op het terrein van Riboton, één van zijn sponsoren die hem ondersteunt. ©Edith Pijl

Voetbal, conditiezwemmen en triatlon bij De Kale Kenners

Beau Snellink geniet en leert tijdens NK in Thialf