Altior op de laatste plaats na nieuwe nederlaag

Langeraar | Altior ontving in de vierde speelronde Bloemendaal, een team dat net als de thuisploeg niet overtuigend aan het seizoen begonnen is. Voor beiden dus een ideaal moment om de weg omhoog in te zetten. Het waren de bezoekers die dit streven kracht bij zette door Langeraar met drie punten in de tas te verlaten.

Altior begon sterk aan de wedstrijd en met fris en enthousiast voetbal werden de bezoekers onder druk gezet. Na negentien minuten leidde dit tot de eerste grote kans toen Ed van der Weijden door zijn broer Tom vrij voor de Bloemendaal-keeper Siem Bonnema werd gezet. Bonnema kwam echter goed uit zijn goal en wist inzet van Van der Weijden met het lichaam tot corner te verwerken. Hieruit volgde de volgende doelpoging van Van der Weijden met het hoofd.
Het spel golfde op en neer want aan de andere zijde was het bijna raak toen aanvaller Nout van Zweeden met buitenkant rechts het doel van Jeroen Sassen onder vuur nam. Ongelukkig voor Van Zweeden maar gelukkig voor de thuisploeg verliet de bal via de binnenkant van de paal het doel van de aan de grond genagelde Sassen. Het was een enerverende fase want in minuut drieëntwintig dacht Altior op voorspring te komen toen Ed van der Weijden een voorzet tegen de touwen kopte. Hij werd echter teruggefloten wegens buitenspel maar dit bleek uitstel van executie te zijn. Vier minuten later werd Rick Keijzer weggestuurd door Tom van der Weijden en de watervlugge aanvaller was alleen onreglementair te stoppen: penalty. En zeg je strafschop dan zeg je Thijs Noordsij die alweer zijn derde van het seizoen binnen werkte, 1-0. Een lekkere opsteker voor de geplaagde ploeg van Arjan van der Laan.
Lang kon men in Langeraar echter niet genieten van de voorsprong want Bloemendaal kwam na een half uur langszij na klungelig uitverdedigen van de Altior-defensie. Een minuut voor rust werd het nog erger toen Sven de Regt – in een uiterste poging de bal te raken – het leer tegen de eigen paal tikte en zo aanvaller Koen Beeren een niet te missen kans bood: 1-2.

‘We verdedigen gewoon veel te zwak en bijna iedere aanval is nu gevaarlijk tegen ons’

Tom van der Weijden is kritisch op zijn ploeg maar blijft positief

Na de onderbreking was het eerste wapenfeit een schot van de oudste Van der Weijden dat net naast het doel van Bonnema verdween. Hierna nam Bloemendaal het heft in handen en drong het Altior met goed voetbal steeds verder terug. Altior had vooral moeite met linkerspits Beeren en was overal steeds een stapje te laat in de duels. Zelf creëerde het weinig meer en het geloof was na de terechte 1-3 weg. Sassen moest uiteindelijk ook nog voor een vierde maal de bal uit het net vissen en zo werd het andermaal een pijnlijke middag voor de thuisploeg.

Tom van der Weijden hield dubbele gevoelens over aan de ontmoeting met de Bloemendalers. ‘In het begin van de wedstrijd waren we nog een beetje zoekende maar zeker in de fase rond de openingsgoal waren we de bovenliggende partij. We komen dan ook terecht op 1-0. Dit was denk ik onze beste fase dat we tot nu toe gehad hebben dit seizoen. We voetbalden goed en creëerde een paar goede kansen.’ Op de vraag of dit goede gevoel met één tegendoelpunt kan omdraaien antwoordde de jonge aanvaller als volgt: ‘We stonden in het begin enorm goed stonden te verdedigen, bijna ieder duel en de tweede bal werd door ons gewonnen en na die treffer was dit weg. We verdedigen gewoon veel te zwak en bijna iedere aanval is nu gevaarlijk tegen ons. Bij een mindere fase in een wedstrijd moeten we onszelf na een paar minuten weer terug in de wedstrijd knokken, maar dat lukt dan niet en dan zie je toch dat spelers niet meer in hun spel kunnen komen.’
Staan de poppetjes tactisch gezien wel allemaal op de juiste plaats bij Altior of moet Van der Laan achterin wat meer zekerheid inbouwen door bijvoorbeeld een sturende Thijs Noordsij een linie te laten zakken? Van der Weijden vind van niet. ‘Ik denk dat er qua posities niet iets hoeft te veranderen. Het is ook niet echt iets tactisch wat fout gaat, ik denk meer in het mentale gedeelte. Vandaag stond Tom van Vliet voor het eerst in de basis en je merkt wel direct dat hij daar de leiding nam, maar het is pas zijn eerste wedstrijd dus dat heeft tijd nodig.’ Tijd dat Altior niet heeft, want door de nieuwe nederlaag zijn de oranjehemden afgezakt naar de laatste plaats op de ranglijst.
‘Het is nu een paar keer gebeurd dat we te makkelijk verliezen. We zullen als team keihard moeten gaan knokken en een stuk volwassener gaan spelen. We hebben namelijk echt wel een goede ploeg en we staan op dit op een positie waar wij met dit Altior niet thuishoren’, besloot de jongste Van der Weijden-telg.

Jeroen Sassen; Sven de Regt (46. Sam van der Meer), Tom van Vliet (64. Stijn van der Meer), Rody Blommestijn, Sven van Vliet; Stan Janssen, Ed van der Weijden, Thijs Noordsij ©; Rick Keijzer, Tim Heikoop (75. Reber Taha), Tom van der Weijden

Bron en foto’s: Nic van Smoorenburg