Ed van der Weijden, Altior, 0172SPORT

Altior in rommelige wedstrijd geen moment in de problemen

Langeraar | Regen en wind maakten het zondagmiddag geen pretje om de wedstrijd Altior-ESTO te bezoeken. Toch waren er nog genoeg trouwe bezoekers die de storm trotseerden voor deze strijd om aansluiting te houden met de middenmoot. Zij werden uiteindelijk beloond door hun favoriete oranjehemden, die de Bodegraafse opponent voor de tweede maal dit seizoen opzij zette; 3-1.

Beide ploegen hadden de punten hard nodig. De ploegen onderin pakken de laatste weken ook regelmatig de punten, waardoor het vanaf plaats tien naar beneden allemaal erg dicht op elkaar staat. Altior had voor aanvang van deze wedstrijd twee puntjes meer dan ESTO, winst was dus noodzakelijk.

Altior begon met de wind in de rug, en na een rommelig begin was de eerste grote kans in de dertiende minuut voor Tom van der Weijden. Zijn schot belandde op de binnenkant van de paal, ging achter de keeper langs maar trof geen doel. Vier minuten later was Anton den Haan bijna succesvol uit een vrije trap. Zijn droge lage knal werd door goalie Joey Anker gekeerd en in de rebound had hij ook een antwoord op de inzet van Ed van der Weijden. Na een half uur spelen kwam de eerste grote kans voor ESTO maar Daan Vonk wist de inzet van ESTO-aanvaller Willem-Jan Bos te blokken. Nadat Ed van der Weijden tot tweemaal toe met het hoofd dichtbij was het in de zevenendertigste minuut dan toch raak. Tim Heijkoop wist een voorzet niet helemaal onder controle te krijgen maar legde het leer daarmee (onbedoeld) panklaar neer voor Van der Weijden die hier wel raad mee wist; 1-0.

‘Het was geen slimme actie, ik snap de scheids wel’

Ed van der Weijden – Aanvaller Altior

Na rust was het windvoordeel voor ESTO en dit was ook goed aan het spelbeeld te zien. Zonder echt gevaarlijk te worden speelde het spel zich logischerwijs meer af op de helft van de thuisploeg dan voor de onderbreking. Jeroen Sassen beleefde een rustige middag want iedere voorzet of schot werd voortijdig geblokt of belandde door de storm niet op de plaats van bestemming.
Na ruim een uur kwam Ed van der Weijden aan de linkerkant in balbezit en schudde de eerste instormende tegenstander van zich af. Nadat hij ook rechtsback Rob Bruijnen passeerde werd hij – zeer dom – door Buijnen van achteren op de achterlijn tegen de grond gewerkt; strafschop. ESTO was het hier niet mee eens maar het felle protest leverde uiteraard niks op. Hoofdrolspeler Van der Weijden zelf had zelf een ‘dubbel gevoel’ over de strafschop: ‘Het was geen slimme actie van die verdediger, dat voorop. Ik stond al op de achterlijn en met zijn sliding raakt hij mij en vervolgens pas de bal. Je kan ‘m geven, ik snap de beslissing van de scheids wel.’ Hoe dan ook, dit was natuurlijk een dankbare prooi voor specialist Marco Pellegrom, die onberispelijk voor de 2-0 zorgde.

Een kwartier voor tijd keerde de spanning toch weer terug: een kort genomen corner werd door invaller Lars Verheul ingedraaid en door alles iedereen gemist en kwam op de doellijn voor de voeten van Den Haan. In een uiterste poging de bal weg te werken schoot hij het speeltuig tegen de rug van ESTO-captain Robin Groenendijk wat de 1-2 betekende. Echt gevaarlijk werd ESTO in het restant niet meer en de wedstrijd was definitief gespeeld toen invaller Mike Otto de ploeg van Manfred van den Bosch ongeveer vijf minuten voor tijd in veilig haven bracht. Eray Bozkurt zag zijn schot mislukken maar de bal viel precies voor de voeten van Otto die alleen voor de keeper uiterst rustig bleef en de derde Langeraarse treffer binnenschoof.

Ed van der Weijden die nog uitviel met kramp nadat hij twee weken niet had kunnen trainen vanwege hechtingen in het bovenbeen, keek met een goed gevoel terug op de wedstrijd en zijn belangrijke openingstreffer. ‘Het was wel even lekker dat ie viel, ik was al een paar keer dichtbij maar hij wilde er nog niet in. Op voorsprong komen vandaag was belangrijk. Het was van onze kant geen goede wedstrijd. We probeerde te veel de lange bal wat gewoon onmogelijk was vandaag met die wind. Pas toen we meer over de grond gingen voetballen ging het beter en kregen we een paar goede mogelijkheden. Maar over de gehele wedstrijd gezien waren wij duidelijk de bovenliggende partij en is de winst terecht. Ons centrale duo stond vandaag als een huis en hebben hun er voor gezorgd dat onze keeper een rustige middag had.’

Jeroen Sassen, Daan Vonk, Davey Smits, Anton den Haan ©, Sven van Vliet; Jimmy Egberts, Thijs Noordsij, Tom van der Weijden; Tim Heijkoop (46. Mike Otto), Marco Pellegrom, Ed van der Weijden (80. Eray Bozkurt)