Nieuwkoop - Sporting Leiden, 0172SPORT

Nieuwkoop laat zege tegen Sporting Leiden opnieuw glippen

Leiden | Het is een wedstrijd die nog regelmatig komt bovendrijven als het gaat over het huidige seizoen van Nieuwkoop: het thuisduel tegen Sporting Leiden. De oranjehemden verspeelden in de laatste twintig minuten een 2-0 voorsprong en verloren alsnog met 2-3. De ploeg van Michel Strating was dus uit op een revanche, maar in plaats daarvan werd het een bijna identieke herhaling…

De wedstrijd begon direct met een grote kans voor de thuisploeg toen de spits van de Leidenaren opdook voor Thomas Boekestein. Het toucheren van de bal was voldoende om de snelheid uit het spel te halen en de herkansing die volgde werd van de lijn gekopt door Justin Poelwijk. Nieuwkoop kon dus opgelucht ademhalen en kreeg na een kwartiertje spelen steeds meer grip op de wedstrijd. Kansen kwamen er ook. Na een goede diepe bal van Poelwijk schoot Sam Vijfhuizen hard voorlangs en ook Robin Voorend kreeg twee goede mogelijkheden.

Na een half uur leek Sporting op voorsprong te komen. Uit een hoekschop werd de bal op de onderkant van de lat gekopt en vervolgens gepakt door Boekestein. Volgens de thuisploeg was de bal over de lijn, volgens de scheidsrechter niet. Aan de andere kant was het een paar minuten later wel raak. Een van de verdedigers van de thuisploeg kopte na een lange bal het leer door richting Groenewoud, die op de keeper af kon en keurig binnenschoot. Vlak voor rust was Nieuwkoop dichtbij een tweede doelpunt, maar een kopbal van clubtopscorer Vijfhuizen van de lijn werd gehaald.

De tweede helft begon ditmaal met een enorme kans voor Nieuwkoop. Daan Zuijdervliet probeerde met een lange bal de voorhoede te bereiken en dat lukte toen een van de verdedigers de bal miste. Boy Vork was alert en kon vervolgens, met Voorend naast zich, op de keeper af. In zijn twijfel leek hij een middenweg te kiezen tussen schieten en de bal afgeven. De bal stuiterde naast en de enorme mogelijkheid om de marge naar twee te tillen was verkeken. Een volgende poging van Vork, hard van afstand, kon gered worden door de doelman.

‘We speelden zeventig minuten lang prima, maar nadat de goal viel braken we’

Michel Strating | Trainer sv Nieuwkoop

Er leek eigenlijk niets aan de hand voor Nieuwkoop tot de opponent uit Leiden in de negenenzestigste minuut een vrije trap kreeg. De scheidsrechter gaf aan dat de nemer moest wachten op zijn fluitsignaal. Terwijl de scheidsrechter bezig was met het neerzetten van de verdedigende muur kwam er een andere speler aanlopen die de bal tegen de touwen schoot. Er ging geen fluitsignaal aan vooraf, maar er volgde ook geen correctie van de leidsman… 1-1 dus. Dit bleek het begin van de comeback, want drie minuten later kon een vrije trap die achterin het strafschopgebied viel worden binnen geschoten, 2-1.

Het ongeloof was voelbaar en dat kwam vooral omdat Nieuwkoop de wedstrijd onder controle leek te hebben en dat ineens als sneeuw voor de zon verdwenen was. Tot overmaat van ramp viel na vijf minuten voor tijd ook de derde tegentreffer binnen. Een afvallende bal uit een vrije trap werd opnieuw voorgezet en binnen getikt. Deze tik kwam Nieuwkoop niet meer te boven waardoor het nog steeds wacht op de eerste zege van 2020 …

Trainer Michel Strating was behoorlijk zuur van de nederlaag. ‘We speelden zeventig minuten lang prima. We kregen de mogelijkheid om nog minstens twee keer te scoren en zo de wedstrijd definitief te beslissen. Nadat de goal aan de andere kant viel braken we. Erg ongelukkig en er had meer in gezeten. De focus gaat vanaf nu op TAVV.’