Bibi Muller stopt met werk als bondscoach van de twirlsport. ‘Verschil van inzicht’ is de reden die wat haar heeft doen besluiten haar taken bij de twirlbond naast zich neer te leggen. Gezien haar relatief nog jonge leeftijd, zijn de prestaties die de Ter Aarse behaalde in coaching opmerkelijk…
In de twirlsport zijn twee bonden actief: de NTSB en de NTBA, waarbij de Ter Aarse Bibi Muller-Damman aangesloten is. Om wellicht ooit een demonstratiesport te kunnen worden op de Olympische Spelen zal een fusietraject ingezet moeten worden om dat ultieme doel te kunnen bereiken. Wekelijks was Muller-Damman bezig met onder andere gerichte trainingen en choreografieën samen te stellen voor haar atleten. Zelf is Muller-Damman oud Wereld- en Europees kampioen en hierdoor een gewilde coach die nog barstensvol ambities zit om te blijven investeren ín, en te kunnen presteren mét haar atleten.
Muller-Damman is een bevlogen trainster die naast voornaamste taken ook uitblinkt in andere facetten van de teamsport. Zo organiseert zij diverse activiteiten rondom haar sport waaronder de jaarlijkse de weekendjes weg, teamuitjes, informatieavonden en workshops. Daarnaast hield ze landelijke bijeenkomsten om de sport te promoten en zo nieuwe leden te werven. Ook is zij verantwoordelijk voor de organisatie van de nationale twirl-wedstrijd en trainde Muller-Damman met de absolute top.
Rond Pasen stond het wereldkampioenschap op de kalender maar de sporthal in Eindhoven bleef vanwege het coronavirus leeg. Hier had zij zich willen meten met de top. Want de (internationale) top wordt alsmaar breder en het wordt dan ook moeilijker en minder vanzelfsprekend dat er titels gepakt worden. Er zijn landen in opkomst die de sport ook serieuzer benaderen dan voorheen.
De internationale top is sterk en de wereldtitel behalen is dan ook een grote prestatie. Amerika is erg sterk en ook Japan, waar vooral met veel discipline wordt getraind.
Muller-Damman wilde als bondscoach vooral verbinden, gebruik maken van de sterkste binnen Nederland en ook de expertise gebruiken die bij Nederlandse coaches in het buitenland aanwezig is. Er moet in haar ogen vooral veel aandacht uitgaan naar choreografie, techniek, dans en eigen initiatieven ontplooien, al zullen hierin de financiën altijd een rol spelen.
In onze regio bulken we van het talent en daar lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen. Talenten uit onze regio zijn onder andere Celine Byrne, Mireille Bosman en Iris Sassen. Zowel coaches als de dames zelf stimuleren elkaar naar grote hoogten. Dat blijkt ook wel uit de titels, die nog steeds worden behaald. Dit deed Muller-Damman niet alleen maar samen met verschillende disciplines en coaches. Haar belangrijkste punten zijn motiveren en positiviteit. Zij vindt het belangrijk dat de sporter het optimale uit zichzelf kan halen en vertrouwen krijgt in zijn/haar kunnen.
Komende periode zal er dan ook per individu gekeken worden wat er nodig is om het maximale eruit te halen. Muller-Damman heeft er dan ook nog altijd het volste vertrouwen in dat we er nog een mooi, succesvol WK van gaan maken wanneer dit weer kan.
Haar plan was om voor sporters, verenigingen en coaches een omgeving te creëren waarin zij zichzelf en de sport kunnen ontwikkelen en onderling competitie met elkaar kunnen aangaan. Als iedereen erachter gaat staan en het aantal uren van het trainen op gaat voeren, gaan we in toekomst WK titels binnen halen.
Met haar inzichten, ervaring en coaching blijf ik het heel jammer dat Muller-Damman gestopt is als bondscoach…