0172SPORT column Rick Sinnige, Sinnige teksten

Anti-voetbal zegeviert

Punten en overwinningen sprokkelen. Niet voor iedere ploeg is het weggeven om dit met schitterend voetbal te doen. Hakjes, mooie aanvallen, één keer raken, ballen die de kruising invliegen… tegenwoordig loont het rollebollen, tijdrekken en maken van veel overtredingen steeds meer.

Het liefst zou ik zelf het veld op rennen. De frustratie schiet richting het hopeloze. Leunend tegen de betonnen wand op de bovenste rij van de tweede ring van de Johan Cruijff ArenA sta ik me kapot te ergeren aan het spel van Benfica. De Portugezen zijn net op een 0-1 voorsprong gekomen in het Champions League-duel tegen Ajax.

De hele wedstrijd zit ik al te kijken naar een ploeg die onwijs ver inzakt, heel compact speelt en hoopt op één foutje van de tegenstander. Om zoveel mogelijk tijd te winnen worden er nog een aantal ingrediënten toegevoegd. Zoveel mogelijk tijdrekken en zoveel mogelijk overdreven vallen bij contact met je tegenstander, zodat je een vrije trap meekrijgt. Wat je er ook van vindt. Het werkt wel. Benfica gaat er met de zege vandoor.

Een aantal dagen later voltrekt zich hetzelfde schouwspel voor mijn ogen. Ditmaal Feyenoord in de rol van Benfica. Dat Ajax die rol in de laatste vijf minuten schaamteloos overneemt, vind ik als supporter op dat moment enigszins vermakelijk. Om toch achter de oren krabbend toe te kijken hoe Antony op de grond wordt gesmeten door Tadic, om toch vooral even wat tijd te winnen. Dat dan niet Tadic maar Antony de gele kaart krijgt, zegt veel over hoe scheidsrechters dit fenomeen aanpakken. Een heel wijs besluit van Danny Makkelie was om direct daarna af te fluiten.

‘De meeste beginnen niet aan een tweede gele kaart, omdat het te veel impact heeft op de wedstrijd.’

Björn Kuipers deed het een aantal jaar geleden wél

De enige in Nederland die een vuist durfde te maken tegen het tijdrekken, was Björn Kuipers. De inmiddels gestopte scheidsrechter stuurde een aantal jaar geleden FC Groningen-verdediger Django Warmerdam met zijn tweede gele kaart richting de kleedkamer. De meeste beginnen niet eens aan zo’n tweede gele kaart, omdat het te veel impact heeft op de wedstrijd. Geef dan die eerste ook niet…

Ondanks dat ploegen als FC Groningen, Go Ahead Eagles, Benfica, Valencia en Getafe lachend ploegen op deze manier punten afsnoepen en clubs als Ajax, Feyenoord en PSV schuimbekkend naar het fenomeen zitten te kijken, word ik nog niet warm van het veelal bepleite zuivere speeltijd. Wedstrijden gaan ellendig lang duren. Het wordt minder vermakelijk voor de tv-kijker en de scheidsrechter moet constant bezig zijn met zijn horloge.

Op een slimme wijze de tijd iets naar je hand zetten zou moeten blijven kunnen, maar ploegen die het overdrijven moeten harder worden aangepakt. Dan maar die tweede gele kaart. Ik ben benieuwd wie Kuipers volgt en het lef heeft om het aan te pakken. Zowel hier in Nederland, als op de internationale velden. Een meevaller is dat je dit op de amateurvelden bij de jeugd niet tot nauwelijks ziet. Op wat individuen na. Gelukkig willen die nog gewoon voetballen, op de manier zoals voetballen bedoeld is. Laten we dat dan maar koesteren.

Vriendinnendag bij Nicolaas Boys op zaterdag 16 april

Aarlanderveen loopt tegen zeperd aan in aanloop naar TAVV