1500 meter, mass start en ploegenachtervolging voor Melissa Wijfje op WK afstanden

Korteraar | Vrijdagavond 18 januari was Melissa Wijfje een uur lang telefonisch te gast bij het radioprogramna “De Kale Kenners” van RTV Hollands Midden. Theo Leliveld, Ed van Vliet en André van der Voort blikten met haar terug op 2018, keken naar de huidige stand van zaken en richtten stiekem alvast de blik vooruit.

Als 5-jarig meisje meldde Wijfje zich aan bij STG Ter Aar. Van haar opa heeft zij het sportieve overgenomen, want zowel fietsen, zwemmen als schaatsen moest ze maar snel onder de knie krijgen, zo luidde zijn credo.
Later werd de Korteraarse ondergebracht bij de regioselectie Haarlem, waarna zij op haar zeventiende de sprong maakte richting Jong Oranje. Als bekroning voor haar onverzettelijkheid werd Wijfje in 2015 jeugdwereldkampioen allround.

Dit seizoen gaat het uitstekend met Wijfje. Eind december tijdens de NK afstanden wist zij zich te plaatsen voor de Aziatische serie World Cup wedstrijden. Daar ging het redelijk tot goed, zonder tot echte topklasseringen te komen. Afgelopen weekend was Wijfje ook reserve tijdens de EK allround in het Italiaanse Collalbo.
Haar vizier is nu gericht op het NK allround van volgende week, de World Cup wedstrijden in Hamar en de WK afstanden in Inzell waar zij de 1500 meter en samen met Irene Schouten de mass start zal gaan rijden. Wellicht komt daar nog de ploegenachtervolging bij. Eerder vandaag is namelijk bekend geworden dat ze samen met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Lotte van Beek in de selectie hiervan is opgenomen.

Momenteel rijdt Wijfje bij het gewest Fryslân, waar Henk Hospes haar trainer is. Deze voormalige sprintcoach heeft liefst elf sprinters en de allroundsters Wijfje en Yvonne Nauta onder zijn hoede. Vorig seizoen trainde Wijfje nog met Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Wijfje heeft bewust de stap terug gemaakt naar het gewest om individueel progressie te gaan boeken en het liefst op korte termijn.

De focus voor Wijfje zal gaan liggen op het breken van haar PR’s en de afstanden 1500 meter en 3000 meter. Ook de mass start en de ploegenachtervolging houden haar aandacht richting Bejing 2022 en de periode daarvoor.

De toekomst ziet er goed uit voor Wijfje. De doelen zijn gesteld, de vorm is prima, alleen nu nog vertalen in klinkende resultaten. Wij blijven uiteraard haar verrichtingen op de voet volgen.

Foto: Instagram Melissa Wijfje (archief)

Voorbeschouwing Nicolaas Boys – WVC

Update: Wisselende uitslagen bij zaterdag- en zondagclubs