0172SPORT, NSV'46, Alphia

NSV’46 laat kansen onbenut

Noorden | Een blik op de ranglijst leerde dat NSV’46 bij winst de rode lantaarn zou overdoen aan DWO, dat die middag door afgelasting niet zou aantreden tegen nummer twaalf BSC ’68. Hiervoor diende de mannen uit Noorden wel de nummer drie van de ranglijst Alphia over de knie te leggen.

De Noordense formatie startte voortvarend aan het duel want al in de eerste minuut stond de 1-0 voorsprong op het scorebord. Robin van Koert, mocht na een onterecht verkregen vrije trap, vanaf de linkerkant van een meter of twintig aanleggen en deed dit naar behoren: op schitterende wijze schoot hij de bal over de niet al te grote Alphense doelman Robbert Plug. Zeven minuten later was de stand alweer gelijk na een mooie aanval van de Alphenaren.

Dit was ook direct het beeld van de eerste helft; een beter voetballend Alphia en een NSV’46 dat vooral gevaarlijk was vanuit standaard situaties. Na een klein half uur voetballen kwam de ploeg van Angelo Leverock op een verdiende 1-2 voorsprong. Linkerverdediger Jelle Verlooij, die toch al niet lekker in de wedstrijd zat, stond aan de buitenkant te dekken en ‘herstelde’ zijn fout door zijn directe tegenstander vanachter op onreglementaire wijze naar de grond te halen. De terecht verkregen strafschop werd vervolgens onberispelijk binnengeschoven. NSV’46 stelde hier niet veel tegenover en had het met name achterin moeilijk tegen de rappe en behendige buitenspelers van Alphia. Vanuit het niets kwamen de Noordenaren weer langszij toen, wederom clubtopscorer Robin van Koert, een prima indraaiende corner van Daan Koot achter Plug kopte, 2-2. Een minuut later had NSV’46 ook een strafschop verdiend toen Van Koert naar de grond werd gewerkt. Arbiter Sinke wilde van geen fluiten weten en liet doorgaan. Vanuit de tegenstoot kreeg Alphia een levensgrote kans op de voorsprong maar Bas Hazenbroek schoot het leer, enigszins gehaast, hoog over het doel van goalie Marc Pieterse. Een paar minuten later was het dan toch raak voor Alphia. Wederom was het Verlooij die stond te schutteren en onder een lange diagonale bal doorging. Keeper Pieterse twijfelde vervolgens, Alphia vleugelspits Hazenbroek niet; 2-3.

De eerste toeschouwers zochten de kantine op maar er zat nog meer in het vat deze eerste helft. Op slag van rust mocht Koot andermaal aanleggen voor een corner en ook deze draaide hij richting eerste paal. Van Koert schampte de bal maar het was de kruin van Lars de Jong die de bal als laatste raakte en het leer via de onderkant van de lat in het doel kopte, 3-3.

‘Het klinkt misschien raar maar mijn ploeg was de eerste helft misschien wel te gretig’

Dennis van den Ing – Trainer NSV’46

De tweede helft een ander wedstrijdbeeld met een sterker en feller NSV’46. Coach Dennis van den Ing zei hier het volgende over: ‘De eerste helft kwamen we op de verkeerde momenten in de duels en werden we makkelijk uitgespeeld. In de rust heb ik er op gehamerd dat we in de duels moesten wachten op rugdekking en dit had het gewenste effect’.

Dat Van den Ing tijdens de rust Verlooij uit zijn lijden verloste had ongetwijfeld ook met het gekantelde spelbeeld te maken. Zijn vervanger Jelle Schutter had een stuk meer grip op zijn directe tegenstander. De Noordense spitsen kwamen meer in het spel en waren veel aanspeelbaar. Van hieruit kwam NSV’46 meer en meer in de wedstrijd. Een diepgaande middenvelder ontbrak hierbij om écht gevaarlijk te worden en de Alphense defensie verder te ontregelen. Van den Ing was het met deze lezing deels eens. ‘Met Menno van Zuijlen hadden we een middenvelder die de gaten trok door op de juiste momenten diep te gaan. Op die manier zorgde hij er voor dat onze spitsen aanspeelbaar waren. Menno begon niet helemaal fit aan de wedstrijd maar was met zijn werklust en loopacties in mijn ogen de beste man aan onze zijde’.

Na dik een uur spelen konden we de grootste ‘kans’ van de tweede helft noteren. Een voorzet van De Jong belandde bovenop de lat. Dit was het startsein van een legio kansen waarbij vooral de hoogblonde Noordense spits de hoofdrol speelde. Zo kwam hij na een knappe individuele actie, waar hij een Alphense verdediger zijn hielen liet zien, oog in oog met Plug die knap redding wist te brengen. In de allerlaatste minuut wist De Jong de bal wel buiten bereik van Plug te plaatsen maar nu zag hij het speeltuig via de binnenkant van de kruising weer terug het veld in komen. Hierna vond arbiter Sinke het genoeg en bleek dat de eindstand na vijfenveertig minuten voetbal al op het bord stond.