0172SPORT, Nieuwkoop-Gouda

Nieuwkoop vindt de aansluiting na zege op Gouda

Nieuwkoop | De ploeg van trainer Michel Strating kende een lastige start van de competitie maar heeft inmiddels de weg naar boven gevonden. Dit weekend kon men voor het derde duel op rij ongeslagen blijven als het minimaal een punt zou pakken tegen het lager geklasseerde Gouda.

Na een minuut stilte voor de overleden Wim van der Starre was het begin van de wedstrijd direct voor Nieuwkoop. Er waren kleine kansen voor Boy Vork en Sam Vijfhuizen, maar na negen minuten was het de man in vorm Chiel Groenewoud die het net vond. Hij kreeg de bal in de diepte en schoot de bal keurig binnen, 1-0. De oranjehemden speelden goed en een paar minuten later had de bal alweer in het net kunnen liggen, maar een goede voorzet van Iliass Alla werd door Vork van dichtbij slap ingekopt.

De bezoekers lieten na ruim een kwartier voor het eerst van zich horen. Een schot vloog naast. Later waren ze ook gevaarlijk na slordig balverlies achterin, maar de poging van een meter of elf rolde naast. Nieuwkoop was in deze fase gevaarlijk via onder meer Sam Vijfhuizen. De spits schoot eerst een volley, na een prima voorzet van Dennis Boer, over het doel van Gouda, maar was tien minuten voor rust het eindstation na een mooie snelle aanval van de thuisploeg, 2-0.

Ook het begin van het tweede bedrijf was voor Nieuwkoop. Dirk van den Haak schoot naast en Alla was dichtbij een treffer met een schot op de paal. Aan de andere kant bracht Thomas Boekestein goed redding op een gevaarlijke inzet van Gouda. Die redding bleek belangrijk, want een paar minuten later kon Nieuwkoop de 3-0 op het scorebord zetten. Boer kreeg de bal in de voeten in het strafschopgebied en kon binnen schieten.

Het laatste half uur van de wedstrijd werd ingezet met een schitterende treffer van de bezoekers. Met een stuiter werd de bal van buiten het strafschopgebied fraai binnen geknald, 3-1. Daarna was het weer aan Nieuwkoop om een beslissing te forceren. Invaller Ali Sina Mohaghegh wist de bal voorbij de uitkomende keeper te tikken, maar deed dat iets te hard en zag het leer naast rollen. Een paar minuten later was het alsnog raak. Dirk van den Haak kwam via de zijkant naar binnen, passeerde een aantal tegenstanders en legde de bal vervolgens terug op de vrij staande Vijfhuizen. Ook ditmaal wist hij daar wel raad mee, 4-1.

‘Het was een vermakelijke wedstrijd die we veel eerder op slot hadden moeten gooien’

Michel Strating | Trainer sv Nieuwkoop

Met nog twintig minuten op de klok was het zaak de voorsprong vast te houden en misschien nog verder weg te lopen bij de Goudse opponent. Nieuwkoop kreeg daar de mogelijkheden voor, maar de scherpte in de afronding ontbrak. De grootste kans op de vijfde treffer was voor Alla. Hij snelde langs de uitkomende Gouda-doelman, maar deed dat even te ruim en schoof vervolgens de bal links naast het lege doel.

Nieuwkoop kreeg vervolgens de rekening gepresenteerd en moest met samengeknepen billen de slotfase overleven. Zeven minuten voor tijd was het een rebound die benut werd door de bezoekers en drie minuten later was het opnieuw raak, toen een bal na een kluts voor de voeten viel van een van de aanvallers en in de korte hoek werd binnengeschoten. Doelman Boekestein trok vervolgens de drie punten over de streep, toen hij vlak voor tijd een volgende inzet uit de korte hoek tikte.
Trainer Michel Strating was blij met de punten, maar kritisch op de slotfase. ‘Het was een vermakelijke wedstrijd waarin we onszelf niet belonen door de wedstrijd op slot te gooien. Twee tegengoals in vijf minuten tijd is niet goed en dat moet absoluut beter.’ Strating is ook positief over de goed spelende Chiel Groenewoud. ‘Hij heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en ik ben erg blij voor hem dat hij de laatste weken nagenoeg alles speelt en belangrijk kan zijn voor de ploeg.’

Nieuwkoop staat na deze zege nog altijd op de negende plaats in de competitie, maar sluit nu wel aan bij de brede middenmoot die loopt van plaats drie tot en met tien, die allemaal binnen zes punten van elkaar staan.